MirjamiParant1

Onks häpee olla köyhä?

Kävelen uuden kotini ohi.

Katselen talon ulkoasua, joka muistuttaa Porvoon vanhoja aittoja, tosin armottomampana ilmiasuna. Perusväreinä keltainen ja tumma harmaa.

Ruskeat aidat suojaavat sisääntuloa. 

Talolla on synkkä katse.

Sisätilat ovat puhdasta valkoista.

Asunnot ovat yksiöitä, joita nykysin on rakennettu pienempien vuokrien toivossa. 

- - -

Muutin, sillä eläkkeelläni, en enää pystynyt maksamaan, pk-seudun ylisuuria vuokria.

Tosin tässäkin asunnossa, neliövuokra on korkea, mutta asunnon koko (32 m2) kompensoi.

- - -

Puheet eläkeläisköyhyydestä ovat sanahelinää hallituksen korville.

Indeksijäädytykset rahoittavat tahoja, jotka hallituksemme on päättänyt tärkeämmiksi.

- - -

Ara -asunnot katosivat tavoittamattomiin. Ainakin minulta. 

Lapseni perhe (10 v. 8 v. ja 1 v.) olisivat tarvinneet apuani lähietäisyydeltä. 

Vantaan kaupungin asuntotoimisto ei kuunnellut. Asuntoja on valmistunut, mutta ne on jaettu ensisijaisesti maahanmuuttajille. 

- - -

Ajan nyt Sipoosta (100 km/vrk) hoitamaan lapsenlastani, että äitinsä saisi opintonsa päätökseen. Olen myös koulusta palaavien lasten turva.

Vantaan kaupungin asuntotoimistolta sain viimeisen viestin. Älkää ottako yhteyttä, meidän asunnonjakomme toimii toisin.

- - -

Onks häpee olla köyhä?

ON ja EI

Köyhyys voi olla moni-ilmeinen. Suomessa köyhän osa on nöyryytys.

- - -

Olin joskus yksityisyrittäjä. Juuri silloin, kun pahin lama iski 1991.

Menetin omaisuuteni ja jopa ihmisarvoni.

- - -

Köyhyys on valtaa käyttävien tietoinen eriarvoistamisen seuraamus. 

Siksi toivon, että häpeä sammutetaan ja aletaan puhua. 

On puhuttava ääneen, miksi köyhtyvä kansa kärsii.

- - -

Nyt on sen aika!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomalaisia alistetaan häpeällä. On korkea aika tunnistaa, miten ihmisiä alistetaan, johdetaan ja hallitaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Taidat kuulua niihin ikäluokkiin, joka kävivät koulunsa 40 oppilaan luokissa, rahoittivat opintonsa opintolainalla, hoitivat lapsensa itse, kun mitään päivähoitoa ei ollut tarjolla ja auttavat nyt seuraavaa sukupolvea.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kiitos Jaakko!

Juuri noin. Kuulun ns. suuriin ikäluokkiin, jotka rakensivat maamme hyvinvoinnin ja lastemme elämän unelmien toteutumisen.

Suomi on tarjonnut mahdollisuuksia, mutta Venäjän pelon myötä EU:hun liittyminen on vienyt meiltä ilon ja toivon. Pelkkä liikkumisen vapaus tai yhteinen valuutta, eivät ole ne, jotka yksityisen ihmisen elämää helpottavat. Päinvastoin.

Nyt katsonkin toiveikkaana Ranskaan, jossa köyhdytetty kansa nousee barrikadelle.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miksi Vantaan kaupungin asuntotoimisto ei kuunnellut?

Nyt kulutan bensaa, luonto kärsii ja ihmiset ovat pulassa!

Kyllä näistä on nyt puhuttava. Ei voi olla niin, että kantasuomalaiset joutuvat toissijaisiksi asunnon saamisessa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Ihan ensimmäiseksi pitää sanoa, että Vantaa sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat ihan omassa kastissaan, varsinkin tämä sosiaalipuoli. Asuin köyhänä vähän aikaa Vantaalla, mutta ei siellä köyhä kykene asumaan, varsinkin, jos asuu vuokralla ja joutuu ajoittain turvautumaan toimeentulotukeen tai joutuu muuten tekemän jotain JÄRKIPERÄISIÄ ratkaisuja tai NORMAALIIN ELÄMÄÄN KUULUVIA siirtoja, kuten sinä nyt lastesi lasten hoitamiseksi.
Mutta ihan noin yleisesti, jäin samana vuonna "hyppäämään kolmilikkaa", eli 1991 ja hyvin on tämä yhteiskunta pitänyt huolen, että en takuulla pääse tästä suosta koskaan ylös. Ensin minua pidettiin lähes kymmenen vuotta lieassa ulosottovelan kanssa (maksoin hemmetin isoa takausvselkaa) - en voinut mennä työhön, kun minulle ei olisi jäänyt ulosoton jälkeen elämiseen ollenkaan rahaa (juuri ja juuri vuokran verran), mutta päivärahoihin ulosotto ei päässyt kiinni, joten temppuilin siinä sitten työttömänä ja kiroilin, kun meni halukas ja osaava ihminen hukkaan ihan turhan takia, sillä minä tosiaan olisin tuhat kertaa mieluummin tehnyt työtä kuin hypännyt kolmiloikkaa tyjänpanttina.
No, lopulta pääsin sitten velkasaneerauksen kautta taas jotenkin jaloilleni, mutta sitten olinkin joko ylikoulutettu siivoojaksi tai työkokemukseni oli vanhentunutta tms. mutta työhön en kelvannut. Yrittäjyyskin laskettiin miinukseksi, sillä oletettiin, että en enää taipuisi kenenkään käskytettäväksi (mikä myöhemmin osoittautui virhearvioksi, sillä luovutin mieluusti vastuun toisille), vaan niillä pakoilla, mitä tuolloin ansaitsin, ei juurikaan kivitaloja rakennettu. Kaiken lisäksi pitkäaikainen työttömyys oli kaikkinensa vienyt talouteni sellaiseen jamaan, että kakki oli pikkuhiljaa uusimisen tarpeessa ja rahareikiä riitti. Ja, kun kaiken lisäksi luottotietojen menetyksen myötä minusta oli tullut epäihminen, niin eipä siinä juurikaan päivä enää paistanut meikäläisen mökkiin.
Ilmaiseen työhöhön kelpasin kyllä ja sainkin pari puolen vuoden pestiä, mutta niistä oli enemmän haittaa kuin hyötyä ja niissä kummassakin minua käytettiin niin törkeästi hyväksi, että ei tottakaan. Kummassakin osaamistani hyödynnettiin rutkasti ohi sopimuksen, mutta työkkäri ei välittänyt siitä. Sitten minut huijattiin sille pitkäaikaistyttömille räätälöidylle eläkkeelle (63 vuotiaana), mikä sekin oli suuri kusetus, sillä kun sen jälkeen aloin taas olla kysyttyä kamaa työmarkkinoilla, niin kappas kummaa, KELAlta oli unohtunut kertoa, että (sillä)eläkkeellä tehdystä työstä eläkekertymä onkin vain 1.5 %, kun se normaalisti on 4.5 %, joten taas tulin kusetetuksi.
Summa summarum. Voisin kertoa näistä päättömistä laeista ja ratkaisuista vaikka kirjan verran, mutta mitä se hyödyttäisi, sillä näyttä olevan sama mitä noille jullikoille puhuu, kun eivät ne ymmärrä siitä yhtään mitään. Pikksen pilkkua viilataan ja kehutaan, miten taas tehtiin suuria siirtoja.
Koko tuo tuki- ja rangaistusviidakko pitäisi panna täysremonttiin ja tehdä se ihmisten, joilla on todellista ja kokemusperäistä tietoa näistä asioista, kanssa. Nykyisellään se mahdollistaa KELAn kaikki vedätykset ja ajaa ihmiset sellaiseen helvettiin, että sieltä nouseminen ei ole millään mahdollista.jollei ole sukua tai jotain, joka auttaisi. Yhteikunta meillä ei sitä tee, ei varsinkaan,jos ihon väri on valkoinen.
Ja viimeinen ehdotus, kaikki virkamiehet mäkeen ja tilalle työstään/tekemisistään vastuussa olevat ihmiset. Nyt nuo virkamiehen retaleet voivat hillua ihan miten haluavat, eikä niille p´´´´lle mahda kukaan mitään. Jos virkamies voi vasta väärinkäytöksestä valittamaiseen näin:"KELA myöntää, että virhe on tapahtunut KELAn virkailijan toimesta, mutta silti KELAlla on oikeus periä takaisin liikaa maksettua asumistukea". Olin kolme kertaa käynyt pyytämässä, että asumistukeni lakkautetaan ja selvitetään, kuuluuko minulle maksaa asumistukea työssä käynnnin aikana ja joka kerta sanottiin, että se kuuluu maksaa ja sitten, kun olin jo jäänty pois työstä, pamahtikin takaisin maksu päälle. Että näin kelassa toimitaan, eikä tämä ole ainoa kusetus, vaan yksi monista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Irma, kiitos!

Ainoa lohtu lienee näissäkin väärinkohtelun kuvioissa, että jonain päivänä 'elämä kostaa' julmuuksia tehneille!

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Kertomuksenne Vantaasta ei voi olla totta. Onhan Vantaalla Korsokin?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Martti, kiitos viestistäsi!

Niin, Korsoon muutin hieman yli parinkymmenen ikäisenä. Ei tuo kyläpahanen ollut silloin vielä Vantaata, vaan Helsingin maalaiskuntaa!

Aivan en tavoita viestisi fokusta, mutta ilmeisesti olet paremmin informoitu.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Se kyläpahanen, kirkonkylä nimeltä Korso, oli aikanaan Suomen suurin omakotialue. Sitten alkoi pukkaamaan kerrostaloa. Ensin tuli Mikkolanpuisto, Kulomäki, jne. Vantaan kaavoittajan käänteinen Midaksen kosketus johti lopulta Vallinojaan, jonne tuli asukkaita millä kriteereillä ja mistä?
Vantaan asuttamispolitiikka on ollut mielenkiintoista ja pidän monellakin tapaa loogisena, että juuri turvapaikanhakijoita pyritään asuttamaan. Korso on konkreettisesti nyt paikka, johon Vantaa ei halua ulottaa kehä IV:sta. Juna kumminkin vielä pysähtyy. Diakoniatyö sujuu ilmeisesti hyvin. Köyhyydessä ei sinänsä ole mitään hävettävää, mutta kaikkia köyhiä ei pidä asuttaa samaan paikkaan -ellei ne sitten halua. Kaupungin tulee hävetä, jos se pilaa toiminnallaan sinänsä ihan hyviä alueita.

Itse käyn Korsossa edelleen ohi mennessä kaupassa, siinä S-marketissa. Minä tunsin aikanaan karhukoplaa, mutta en minä nykyistä Korsoa enää tunne, historiaa kyllä pitkältä ajalta. Kirkko seisoo edelleen, nyt Lumon varjossa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #11

Olin korsolainen juuri noina vuosina, kun 'pahamaineinen' Mikkolanpuisto rakennettiin. Olin ensimmäisessä työpaikassani, Sokevalla, joka sijaitsi Maakotkantiellä.

Tosiaan, alue oli ok-pitoista vielä 1970 -luvulla. Olen etsinyt Kotitietä, jossa asuin ok-talon pihamökissä. Eipä taida enää olla koko tietä kartalla.

Vantaan asuntopolitiikka lienee gryndereiden politiikkaa. Onhan siellä kaupunginjohtajakin kärjiä istunut sisäpiirijuttujen takia. En puutu siihen, mutta jostain syystä, asukaskierto ara-asunnoissa on vähäistä ja olisikin kiva tietää, millä perusteilla nyt asuntoja jaetaan.

Uusiakin taloja valmistuu koko ajan, mutta, kas kummaa, omat perusteluni asunnon tarpeesta olisi pitänyt ottaa vakavasti. Eivät ottaneet. Kun kaikki toimii nykyisin netissä, sieltä on helppo 'diskata'!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Enemmän hävettävää lienee heillä, jotka ovat huijaamalla ihmisiä ja yhteiskuntaa ja ottaneet kakusta suhteettoman suuren palan luodakseen itselleen väljät puitteet. Mitä hävettävää kaikkensa antaneella rehellisellä köyhällä voisi olla.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kuuntelin ja katselin Flinkkilä & Tastula ohjelmassa haastateltavan, professori emerita Sirkka-Liisa Kivelän pohdintaa nykyisestä eriarvoistumisesta, jonka annetaan rehottaa.

Hänellä itsellään on taloudellista varmuutta saada hoitoa sairaalle miehelleen, mutta valtaosa eläkkeellä olevista henkilöistä on ongelmissa.

Köyhyys on julmaa heitteillejättöä. Erityisesti eläkkeellä olevat ikäihmiset on tietoisesti sysätty syrjään.

Kyse on tahdosta, joka ainakin tältä hallitukselta puuttuu. Toisaalta, valtava määrä verovaroja on budjetoitu turvapaikkaprojekteihin. On ilmiselvää, että ei se raha ole tuulesta tullut, vaan Suomea rakentaneiden ihmisten osuudesta.

Suomessa ei hevin nousta barrikaadeille, aihetta olisi. Nyt odotetaan eduskuntavaaleja kuin kuuta nousevaa. Toivottavasti johto vaihtuu ja suunta myös.

Vielä saattaa olla toivoa, mutta niskassa läähättävä talouslama jälleen kiristää otetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset