MirjamiParant1

Laillista eläinrääkkäystä Suomessa - tuettuja elinkeinoja ei valvota!

Pohjanmaalaiselta kettutarhalta karannut sinikettu järkytti eläinten kanssa pitkään työskennelleen!  Ketun ylikasvatettu nahka esti eläimen näön ja kyvyn selviytyä poimuttuneen nahkansa kanssa.

Järkytyksen aiheutti myös pohjanmaalaisen kuntapoliitikon laiminlyönti ylämaankarjansa kanssa. Laji pystyy elämään ulkotiloissa jopa talven yli, mutta nyt tapahtui kummia. Yli 80 eläintä löytyi kuolleina.

Kuolisyynä todennäköisimmin nälkä ja jano.  Kenties myös kylmyys ihmisten taholta.

Kun tämänkaltaiset tapahtumat päätyvät kansalliseen uutisointiin, on selvää, että ihmiset kauhistuvat ja järkyttyvät. 

Ihmiset surevat, ei vain siksi, että eläinten kärsimys ahdistaa, vaan myös siksi, että maassamme sallitaan turkistarhaus elinkeinona. Ja, sallitaan valtavien nautalaumojen hallinta, mutta ei puututa ongelmiin.

Ylämaankarjan olosuhteita kukaan ei käynyt  tarkistamassa. Eläimet kuolivat omistajansa välinpitämättömyyden seurauksena pahimpaan, kuolemiensa aiheuttaneeseen  - nälkään ja janoon!

Outoa, että Pisa-koulutettu väestömme, on edelleen alkukantainen ja julma.

Tuotantoeläimet turkkeineen ja lisääntymislihoineen, ovat häpeällistä, eläinten oikeuksien loukkaamista.

Julmuutta, johon vain ihminen pystyy. Suomalainen.

Häpeän.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Itseään sivistyneenä pitämässään maassa, eläinrääkkäykselle ei ole tilaa!

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Järkytävää eläinten rääkkäystä ja vielä naapuri pitäjässä. Taas nähdään, että lakeja laaditaan eläimiinkin kohdistuvana, mutta valvonnan annetaan pettää. Kysyä voi miksi ilmiannot eivät saa viranomaisia toimimaan.

Ihmeeltä tuntuu, että jatkuvasti tulee ilmi eläinrääkkäyksiä ja valvonta ei toimi. Myös yksittäisellä kansalaisella on osuus eläinsuojeluvalvonnassa, koska jokaisen ihmisen tulee auttaa tarpeen vaatiessa hädänalaista eläintä.

Laki on olemassa: Lain soveltamisala pitää sisällään kaikki eläimet (Eläin-suojelulaki).

" Eläinsuojeluasetus: Ulkotarhan tulee olla eläimelle turvallinen ja eläimillä tulee olla riittävä suoja epäsuotuisia sääoloja vastaan"

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläintä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläimen hyvinvointia ja asianmukaista kohtelua.

Viranomaisia on valtakunnallisella, alueellisella kuin paikallisellakin tasolla. Missä on valvojat?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Sanna, valvojat puuttuvat - kiitos hallituksemme, joka turvaa elinkeinot, mutta tietoisesti jättää valvonnan - siltä se näyttää ja sitä se on!

Häpeällinen suomalainen valvonta!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Toisaalta, valvonnan sanotaan toimivan, mutta eläinten kaltoinkohteluun ei puututa.

Ilmeisimmin, senkin lakimme yhä sallii!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eduskunnan hylätessä kesäkuussa 2013 historiallisen ensimmäisen kansalaisaloitteen turkistarhauksen lopettamisesta suuri osa kansanedustajista totesi, että valvontaan ja olojen parantamiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota. Lisäksi he perustelivat hylkäystä valmisteilla olevalla uudella turkisasetuksella, joka tulee parantamaan eläinten oloja turkistarhoilla.

Jo valmisteltu turkisasetus jätettiin tämän keskustavetoisen hallituksen toimesta pöydälle ja toteuttamatta.

Entäs valvonta? Eviran tehtävänä on valvoa turkistarhoja. Seuraavana vuonna 2014 Evira teki historiallisen vähän otantaan perustuvia tarkastuksia eli kokonaiset 4 kpl. Turkistarhoja oli tuolloin Suomessa noin 1000, joten tarkastuksia tehtiin 0,04%:n turkistarhoista eli neljälle promillelle. Tämäkö oli sitä tehostettua valvontaa?

Eviran omissa tiedotteessa todetaan: "Turkiseläintiloja tarkastettiin vain 4, joista yhdellä (25 %) havaittiin puutteita. Laiminlyönti liittyi turkistarhan pakovarmuuteen. Edellisenä vuonna laiminlyöntejä oli 54 %:lla 24 tarkastetusta tilasta." Huomioitavaa on, että edellisen vuoden korkean laiminlyöntiprosentin jälkeen valvontakäyntejä vähennettiin radikaalisti, vaikka tuona vuona 2013 tehtiin jo vähiten tarkastuksia siihen mennessä.

Sittemmin pientä parannusta on tullut, mutta edelleen noin 20% turkistarhoista on tarkastettu koko 2010-luvun aikana, tilasto näkyy blogissani:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Viimeisimpänä eläinsuojelulain yhteydessä ollaan muuttamassa myös lakia jalostustoiminnasta ja lausuntokierroksella sekä Luonnonvarakeskus että Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta ehdottivat myös turkieläinten ottamista lain piiriin.

Ministeri Lepän vetämä lakia valmisteleva työryhmä jälleen kuunteli asiantuntijoita hallituksen normaaliin tapaan ja varsinaisen lakiesityksen perusteluissa lukeekin: "Lakiehdotusta ei ole muutettu saatujen lausuntojen johdosta." Mitään perusteluita ei kerrota, miksi muutoksia ei haluta tehdä.

Tällä olisi voitu puuttua jalostukseen, mutta niin ei haluttu tehdä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Niko, kiitos laajasta selvityksestäsi!

Eläinten kärsimystä ei haluta tunnustaa. Eläiten kärsimyksiä vähätellään.

Eläinten hyväsksikäyttäjät näkevät, miten eläimet ovat, joko ihmisille alisteisia tai heidän ruokaansa.

Eläimen kipu on yhtä kuin ihmisen.

On selvää, että ministeri Leppä pitää omiensa puolta.

Jos, muutoksia eläinsuojelulakiin toivotaan, mies ei ministerinä koskaan niitä tule puoltamaan.

Turkistarhaus on eläinrääkkäyksen korkea veisu, jota valtiovaltamme tukee verovaroin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ihmisen välinpitämättömyydelle eläimiä kohtaa ei ole rajoja.

Maailman harvinaisimppiin kuuluvien sarvikuonojenkin sarvet leikataan nykyisin Afrikassa akkusahoilla irti elävitä eläimiltä salametsästäjien tainnutuksen jälkeen, koska tainnutuspyssy on äänettömänä huomaamaton. Eläin otse jätetään kitumaan kuolemaansa asti. Sama on asia myös norsujen ja norsunluun osalta.

Onneksi viime syksynä HongKongissa takavarikoitiin ja poltettiin 10.000 Afrikan norsujen syöksyhammasta Kiinaan menevältä järjestäytyneeltä rikollisuudelta.

Mikä on maapallon kohtalo, jos Kiina jatkaa lääketieteellisine harhoineen ja uskomuksineen energian ohella suurvalta-asemansavja elintasonsa kohentamista tästä päivästä edelleen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#5 Lauri, kiitos palautteestasi!

Suomi omalta osaltaan on valmis ottamaan rahat sieltä, mistä ne parhaiten pystyy hyödyntämään.

Kiinaa käytetään nyt mm. Chemboliksen biotuotannon turvaaajaksi, vaikka ko. yhtiö on ollut maamme pääministerin sisäpiirin tarkoistushakuinen pelatusoperaatio.

Sen sijaan, että pääministerimme keskittyy sisäpiirinsä hyvinvointiin, hän voisi samaan aikaan puuttua eläinten hyväksikäytön aiheuttamiin kärsimyksiin, jotka jatkuvat ja aiheuttavat kohtuutonta tuskaa syyntakeettomille eläimille.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

En voi ymmärtää, kun valvonta on lakisääteistä. Tilakohtaiset tarkistukset ja luvanvarainen toiminta ja valvonta pettää? Kyllä meidän tilalla tarkastajat käyvät ja eläinlääkäri tekee vuosittain tarkastuksen eläinten hyvinvoinnista. Kuitenkin toistuvasti tulee ilmi eläinsuojelu "rääkkäyksiä".

Valvojat vastuuseen, koska valvonta pettää ja lakeja ei noudateta. Tämä sama on nähtävillä niin ympäristö-vanhukset-lapset ja monessa muussa valvojia on, mutta valvonnan annetaan pettää. Suoraan sanottuna "ei haluta puuttua".

Eläinten kohdalla epäilyyn perustuvan eläinsuojelutarkastuksen tekee useimmiten kunnan virkaeläinlääkäri. Marraskuussa 2009 voimaan astuneen uuden eläinlääkintähuoltolain myötä kuntiin ja kuntayhtymiin on palkattu valtion varoin pelkästään valvontatehtäviin keskittyviä virkaeläinlääkäreitä eli ns. valvontaeläinlääkäreitä, mikä mahdollistaa eläinsuojeluvalvonnan erottamisen eläinlääkäreiden muista tehtävistä.
Epäilyyn perustuvia eläinsuojelutarkastuksia tekevät myös terveystarkastajat sekä poliisi.

Täydentävien ehtojen valvontaa voidaan laajentaa myös sellaisille tiloille, joilla on jonkin muun valvonnan yhteydessä havaittu laiminlyöntejä, tai jos valvontaviranomaisen tietoon on jollain muulla tavalla tullut eläinsuojelusäädösten laiminlyöntitapauksia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 Kuntien eläinlääkäreille sälytetty vastuu on ollut kohtuuton.

Lienee ollut myös tarkoitushakuista.

Onko v. 2009 kuntiin palkattujen, valvontatehtäviin keskittyneiden valvontaeläinlääkäreiden rooli, puhtaasti eläinsuojellullinen?

Ovatko valvojat puolueellisesti riippumattomia?

Nykyvalvonta näyttäisi keskittyvän vain ääritapauksiin, joissa valvontaa ei enää tarvita - ainoastaan eläinten huostaanottoa, jos eläimet ovat vielä hengissä.

Jos valvonta olisi tehokasta, ei ylämaankarjan massakuolemaakaan olisi tapahtunut.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kyllä kaikki näyttää tältä "Nykyvalvonta näyttäisi keskittyvän vain ääritapauksiin, joissa valvontaa ei enää tarvita - ainoastaan eläinten huostaanottoa, jos eläimet ovat vielä hengissä".

Kunnaneläinlääkärit joutuvat siis tarkastamaan omia maksavia asiakkaitaan. Eläinsuojeluvalvonta voi olla tehokasta vain, jos se on riippumatonta.

Näyttää siltä, että aina enempi on huonosti hoidettuja eläimiä kuten turkiseläimistä on nähtävillä miten sairaita yksilöitä löytyy, tuotanto eläimet, koirien järkyttäviä kohtaloita ym. ja näyttää, että viranomaisten puuttumattomuuteen ei haluta puuttua vaan aina muka lakia korjataan.

Tärkeintä olisi puuttua valvonnan laiminlyöntiin. Olemassa oleva laki jo estäisi tapauksia mitä ilmi tulee jos halua olisi puuttua.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuosta turkistarhauksesta olen sitä mieltä, että se on museaalinen elinkeino, laillista eläinrääkkäystä.
Mihin ihminen tarvitsee turkiksia, jotka on tuotettu tarhauksessa?
Meillä Suomessakin on paljon, etten sanoisi loputtomasti vieraslajeja; supikoira, minkki, jne. Ongelma vain on siinä, että niiden metsästys vaatii vaivannäköä ja toisaalta, loukkujen kokeminen ei ole niin "hohdokasta" kuin pyssyn kanssa ravaaminen pitkin metsiä.
On minullakin turkislakki, koivistolainen, joka on saukonnahasta. Saukkoja tulee mm merialueilta, osin sisävesiltäkin, kalastuksen sivusaaliina. Kuitenkin nämä eläimet ovat eläneet villieläimen vapaata elämää, kunnes...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset