MirjamiParant1

Aina joku kärsii!

Siitä lähtien, kun muovien todettiin siirtyvän myös ihmisten verenkiertoon mm. muovipulloista, joita heitetään meriin, luontoon ja kaikkein vähiten maailmanlaajuisesti pullonkeräyksiin, tunnistin ahdistuksen, joka itselleni ei ollut tavanomaista.

Toki saatoin aika ajoin ahdistua asioista, joilla ei ollut mitään tekemistä muovien kanssa. 

Silti, murehtimiskohtauksia koin siitä, miten Jumala, ihmisen luotuaan, unohti muovit.

Miten saattoi unohtaa, nuo, ihmiskuntaa helpottavat pullot ja boxit, joiden keksimiseen ihmiselle ei olisi pitänyt antaa älyä.

Myöhäistä, sorry siitä! Jumala. Kaikkivaltiuden hallinta, on ainakin meidän, ihmisapinoiden kanssa, niin ja näin.

Muovit ovat olleet kuitenkin kaikkein syyyntakeettomin ihmiskunnan ahdistusten hoitoprosesseissa. 

Muovikassien käyttö on vähenytnyt jo siinä määrin, että Muoviteollisuus on joutunut irtisanomaan työntekijöitä.

Irtisanomiset ovat luonnollisesti myrkkyä hallitukselle, jonka tavoitteena on tarpeettomina luuhaavien kansalaisten pakkotyöllistäminen, aktiivimallimuovihuppuun piilotettuna hyväntekijänä.

- - -

Pentti Linkola soutaa - airot kalkattaen, usvaisen aamun hiljaisuuden rikkoen.

Kalaa nousee verkoista. Yksi hauista haukkoo henkeään. Hauen suussa on sininen korkki. Muovia.

Korkissa lukee:  puhtaan luonnon puolesta Aqva!

- - - 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On hyvä miettiä, ketkä käyttävät eniten luontoa tuhoavia muoveja.

Ketään en syytä, mutta kulutuskertauma ei puhu ainakaan niiden puolesta, joilla ei ole varaa ostaa edes sitä yhtä muovipulloa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei tässä muovi jutussa ole muuta kuin että Suomalaiset käyttävät loppuenlopuksi aika vähän muovia maailmaan nähden, ja jos me vaikka lopettaisimme kokonaan se käytön, muovipussit/pullot jne. Niin Se ei vaikuttaisi maailmassa yhtikäs mihinkään.. Joten harmi sinänsä että yritys/työntekijät kärsivät koska ihmiset vähentävät muovipussejen käytön turhaan..

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Petri, kaikilla tavoin jokainen meistä voi tietenkin vaikuttaa maapallon muovistumisen ehkäisyyn. Ongelmana vain on, että muutos tapahtuu hitaasti. Kun ihminen tottuu johonkin, luopuminen vaatii tapojen muutoksen.

Vaikka me suomalaiset olisimmekin vähiten muovilla maatamme turmeleva, on kuitenkin hyvä olla tietoinen, mitkä seuraukset ylikäytöstä on.

Tosin, nyt on jo keksitty muovia syövä entsyymi, mutta vaikutuksia ei vielä tiedetä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Vaikka me suomalaiset olisimmekin vähiten muovilla maatamme turmeleva, on kuitenkin hyvä olla tietoinen, mitkä seuraukset ylikäytöstä on. "

Mitä ne seuraukset ovat mitä Suomalaisten käytöstä tulevat?
Haluaisin olla tietoinen asiasta.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Onko Sinulla Tupperwareja?
Minkäsorttista muovia ne mahtavat olla?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#3 Minulla ei ole Tupperware -astioita. Joskus, vuosia sitten pidin yhdet emäntäkutsut ja sain palkkioksi jonkun rasian, jonka olinpaikkaa en tiedä. Voi olla, että olen antanut sen eteenpäin.

Varmaankin noiden astioiden muovipitoisuuden voisi saada selville alkuperävalmistajalta, vai olisiko tuotesalaisuuden piiriin kuuluva.

Käytännöllisyytensä takia niitä on saatu kaupan, mutta kyllä nyt tuo materiaali saattaa aiheuttaa kysymyksiä terveellisyydestä yms.

Juha Hämäläinen

Linkola on järkimies. Järki ei vain ole trendikästä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#4 Juha, Linkolan elämäkerran luettuani, tulin sen kaltaisiin aatoksiin, että miehen toimet eivät aina ole järkeviä. Maailman omaatuntoa kantavana, hän tuon tuostakin ahdistuu.

Tosin, askeettinen elämänsä on esimerkki siitä, miten 'järkevästi' eläen voisimme välttyä monilta maapallon tuhoa aiheuttavilta lieveilmiöiltä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuo muovin ja muovikassien syyllistäminen saa toisinaan huvittaviakin piirteitä, ja harvoin ajatellaan mitä hyötyä siitä muovista on, ja paljonko haittaa aiheuttaisi korvaavien materiaalien käyttö. Alla oleva lainaus on YLEn uutisesta jossa mm. kerrottiin niistä muovikassitehtaan irtisanomisista. Linkki uutiseen; https://yle.fi/uutiset/3-10166820 .

"– Tutkimuksen mukaan paperikassia pitää käyttää 43 kertaa ja puuvillakassia yli 7000 kertaa, jotta se olisi ympäristöystävällisempi kuin tavallinen polyeteeni-muovikassi. Muovikassia hyödynnetään käytön jälkeen roskapussina. Tietoisuus tästä onneksi lisääntyy, Eerola sanoo."

Se taas ei kyllä huvita yhtään, kun merissä on luultavasti jo muutaman kymmenen vuoden päästä enemmän muovia kuin kaloja.
Kai tässäkin pätee se vanha sanonta, tosin muoviaikakaudelle hieman muokattuna, eli "Muovi on hyvä renki mutta huono isäntä".

ps. Se tanskalainen tutkimus löytyy tuolta, tanskaksi ja englanniksi.
https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

5# Juha V.,
"
Se taas ei kyllä huvita yhtään, kun merissä on luultavasti jo muutaman kymmenen vuoden päästä enemmän muovia kuin kaloja.
Kai tässäkin pätee se vanha sanonta, tosin muoviaikakaudelle hieman muokattuna, eli "Muovi on hyvä renki mutta huono isäntä".

Tuossa sanomassasi kiteytyy hyvin aikalaisuutemme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset