MirjamiParant1

Mieselämää Suomessa v. 2017

Mies elää ajassamme, kuin kala vastavirrassa.  Monet tasa-arvoon tähtäävät toimet näyttävät vievän miehiltä valtaa, joka antoi aiemmin uskoa ja varmuutta paikastaan perheessä ja yhteiskunnassa.

Onko mies menettämässä asemaansa perheen turvantuojana?

Onko miehellä vielä lupa olla mies?

Kuuntelin 8.11. Ylen aamutv:n haastattelua, jossa Väestöliiton Heli Vaaranen totesi miesten ahdingosta mm., miten nainen jumaloi poikiaan mutta vähättelee miestään. Hän puhuu ilmiöstä omaan kokemukseensa perustuen.

Itsekin, perhetyötä tehneenä, tunnistan saman. Mies, rakastavana puolisona, saattaa muuttua muutaman vuoden jälkeen vaimon mielestä häiritseväksi, pakolliseksi taloudenturvaajaksi. 

Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että eikö vaimo rakastaisi miestään. Kyse on ennemminkin miesten kyvyttömyydestä pitää puoliaan.

Miksi näin? 

Nuorissa on tulevaisuus; entä nuorten miesten tulevaisuus? -
13. Miesten Viikko 6.-12.11.2017

Miesten viikko päättyy isänpäivään. Isänpäivääkin on jo lähdetty kyseenalaistamaan. 

Mutta, nuoret miehet, joiden tulevaisuus näyttäytyy jo liian monille synkkänä ja turvattomana.  Ovatko he luopumassa paikastaan?  Jos ovat, niin minkä hyväksi?

Mitä aikamme ja yhteiskuntamme on tehnyt heidän hyväkseen?

Katsoin Louhimiehen Tuntemattoman 19 -vuotiaan lapsenlapseni kanssa. Poika oli aiemmin ja on edelleen kiinnostuneempi Välimeren historiasta kuin suomalaisesta, mutta elokuvan nähtyään, hän oli hyvin vaikuttunut.  Tosin, elokuvan aikana kuiskasin hänelle, että isäni taisteli Syvärillä. Kyyneleitäni en salannut.

On suorastaan välttämätöntä, että suomalaiset nuoret miehet nostetaan tunnistamaan mieheytensä. Heissä on enemmän kuin uskommekaan. 

Pois turhat vaatimukset. Hyväksytään pojat heikkouksineen ja vahvuuksineen!  

Mieheksi kasvaminen on pitkä tie.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niin..
Tämänkin kirjoittamiseen tarvittiin nainen...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto, kiitos hyvästä huomiostasi!

Juha Hämäläinen

Mies ei hae jatkuvasti muiden hyväksyntää ja huomiota eikä katkotonta sosiaalista läsnäoloa sekä kommunikointia tuntemuksistaan. Olet yrittänyt tulkita miehen maailmaa naisen kokemuksella.

Mies ei, ollakseen tyytyväinen, ole riippuvainen samoista asioista kuin nainen eikä varsinkaan samoissa mittasuhteissa. Tämän tajuaminen on tärkeää naiseksi kasvamisessa.

Monessa muussa kulttuurissa tai suoraan sanottuna enemmistössä maailman yhteiskuntia naiset tietävät paremmin mikä mies on kuin mihin Pohjolassa naiset kykenevät. Tämä ymmärrysongelma onkin siksi juuri toisten päin. Ongelma ei ole miehillä. Naiset ovat ikävä kyllä ajatelleet voivansa määrittää molempien sukupuolten elämän odotukset ja arvot naisten kesken. Tässä luulossa Pohjolan naiset ovat pahasti metsässä. Tasa-arvo ei poista erilaisuutta eli siis tasa-arvon takia ei tehdä sukupuolia samanlaisiksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Juha, kiitos!

Puhut varmaankin omasta kokemuksestasi.

Miehen erilainen tunnekokemus mm. tyytyväisyydestä, on mielestäsi erilainen suhteessa naisen kokemiseen.

On selvä, että naisena en voi tuntea kuin mies. Olen kuitenkin opiskellut ja tehnyt työtä vuosia, niin naisten kuin miesten keskuudessa.

Olemme erilaisia ja se on hyväksyttävä.

Sen sijaan, monilla elämän alueilla, olemme kilpailemassa samoista oikeuksista.

Miehet ovat jääneet valitettavasti sivuraiteille monissa kohdin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #37

Kilpailu on luonnollista eikä se katso sukupuolta tai ikää. Mitä nuorempana tähän tottuu niin sen helpompi on sopeuttaa itsensä reaalimaailmaan. En väheksy elämänkokemustasi, enhän edes sitä tunne, kirjoitin vallalla olevasta feministisestä ajattelusta ja otin näin luontevasti tilaa itselleni ja miehille. Sitähän taisit suositella.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä se tie naiseksi on aivan yhtä pitkä, kun pojasta mieheksi oleva tie, itse olen joutunut tuleen mieheksi 14 vuotiaana kun jäin täys orvoksi .
Nyt 70 vuotiaana ja leskenä neljä ja puolivuotta olleena, vaimoni kuoli 55 vuotiaana ylättäen tiedän varmuudella mitä teen .
Kaikki tekoni ovat tasaarvoa nostavia ei nais valtaan siirtymistä . terv tepivaari

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tepi vaari, kiitos!

Tasa-arvo ei poista miehisyyttä eikä naiseutta!

Nyt puhun poikien ja miesten oikeuksista, jotka helposti katoavat naisten yliarvostukseen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kyse on ennemminkin miesten kyvyttömyydestä pitää puoliaan."

Koen suurta houkutusta ottaa yllä olevasta lainauksesta oikein kunnolla lämpöä, mutta yritän kerrankin käyttäytyä. Haluaisiko blogisti kenties avata hiukan, mitä tuolla tarkoittaa?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tomi, kiitos!

Kyvyttömyys uskallukseen, on suhteen tai perheen säilymisen kannalta merkittävää.

Mies ei välttämättä uskalla puhua omasta tunnekokemuksestaan, jos vastapuolella on vahvempi ote.

Miesten puoliensa pitäminen on monen asian summa. Taustalla voi olla lapsuusperheen toimintamallit, oman perheen vallankäytön mallit ja lopulta, oma uskallus puhua asiat ääneen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuohon että "Kyvyttömyys uskallukseen, on suhteen tai perheen säilymisen kannalta merkittävää. " ja miehet eivät uskalla pitää puoliaan!

Ehkä se johtuu siitä että mies palkää että nainen lähtee suhteesta (Nykyisin kun ei arvosteta suhteitakaan kuten ennen, ennen niistä pidettiin jopa liiantiukasti kiinni, häpeäntunteet ynm). Nykyisin naisen on helppo sanoa miehelle että pidäs mielipitees ittelläs ja hajoittaa suhde.. Naisen on helppo löytää toinen mies jos nykyinen ei enää sovikkaan hänen muottiin, kun taas miehellä on todella vaikeaa löytää naista.. Ja miehen on siis parempi olla hiljaa ja sopeutua naisten kuritettavaksi jos suhteessa tahtoo elää.. Ehkä tämä heijastuu myös muuhun osaan elämää, eikä vain suhteisiin.. Nykyisin voisi sanoa että Mies tarvitsee naista enemmän kuin nainen miestä. Ennenhän oli toisin.
Nainen tarvitsi elättäjää, turvaa, apua kotihommissa ynm. Nykyisin ei enää tarvitse oikeastaan missään jos alkaa miettimään.. Ainut missä mies on tarpeellinen naiselle on "Tunne puolessa", joka voi vaihdella naisesesta ja iästä riippeun, halutaan joku lähelle jne.), ja lapsien teossa. Eikä oikeastaan mieskään sinänsä tarvitse naista.. Paitsi sen tunnepuolen osalta kuten ollaan aina tarvittu (Onhan se mukavaa rueta nukkumaan naisen vieressä jota rakastaa)..

Ajat ovat jänniä.. Eikä hommaan auta yhtään se hypetys mikä on käynnissä että yksin on parempaa, älkää naiset antako missään miehille periksi.. Jos lipustte edes pikkuisen omasta tahdosta miehen takia olette Whitepowerin ja miehen orja jne... Ja miehet ovat syyllisiä jokaiseen pahaan ynm.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #20

Petri, kiitos!

Pohdit, mihin miestä tarvitaan!

Olemme kaikki tunnelatautuneita, kokevia ihmisiä. Meillä on viettimme ja hormoonimme.

Ajan hämmentyneisyyttä luovaan ilmapiiriin on hyvä todeta. että mikään ei ole toisin.

Edelleen tarvitsemme toinen toisiamme, naisina ja miehinä.

Mies on tärkeä toiminnallinen henkilö, joka osaa, tietää ja ratkaisee ongelmia. Nainen synnyttää, imettää, huolehtii ja tarjoaa miehelle hänen merkityksellistä tulevaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #24

Noinhan sen pitäisi mennä, mutta nykyisin kun kaikki tahdotaan muuttaa, eikä mistään tuollaista edes saisi puhua, varsinkaan kouluissa jossa lapset kehittyvät ja luovat omat käsitteensä maailmasta ja miten asiat toimivat..

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ookkei, en nyt varsinaisesti käsittänyt vieläkään. Joillakin on ongelmana puhumattomuus, jotkut törmäävät ongelmiin puhuessaan liikaa. Kaikilla on varmasti ristinään ainakin jossain määrin lapsuudessa opitut mallit, mutta olennaista lienee kait, että oppii elämään itsensä kanssa.

Itse asiassa, saattaapa olla jopa niinkin, että se ettei pidä puoliaan (mitä se ikinä tarkoittaakaan) on tietoinen valinta perheen säilymisen takia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #38

Tomi, kyse on aina suhteeseen liittyvästä vallankäytöstä!

Olen tehnyt työtä ihmisten kanssa, jotka tiedostivat vasta suhteestaan irti päästyään, että kyse oli narsistisesta hallinnasta.

Puoliaan pitäminen onnistuu vain, jos osapuolet ovat suht' koht' terveitä!

Kun puhun miesten keinoista pitää puoliaan, olen kiinnittänyt huomioni siihen, että he eivät ole tulleet tietoisiksi paikastaan perheessään.

Usein, oman lapsuusperheen mallit siirtyvät. Lapsi, aikuistuttuaan pyrkii noudattamaan samoja malleja, tiedostamattaan.

Siksi on hyvä, että, ongelmien kohdatessa, tutustuu itseensä ja tapaansa toimia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #38

Juuri tätä tarkoitin, Jos mies alkaa pitämään puolia, nainen ei anna periksi.. Ritta syvenee.. Nainen lähtee ulos vie lapset samalla.. Jos on lapsia.. Jos ei, niin lähtee veks, ja nainen löytää kyllä miehen tosi nopeasti jos tahtoo, ja mies, no mies ei sitä löydä ihan niin helposti! Siis Mies ajattelee että helpompi vain asian olla ja suhde jatkuu...

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mirjami tuota tarkoitin kiitos itsellesi terv tepivaari

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mirjami ei ne minnekkään nasvaltaan katoa mulla on ollut n kolme vuotta sellasta jossaa kolme naista yrittää vikitellä minua eivät kylläkään onnistu .
Näin pidän vallan itselläni enkä sitä muille anna . terv tepivaari

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tepivaari, onneksesi Sinulla on säpinää!

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

On toki säpinää mutta en absoluuttina huoli heistä ketään, en tosin tuota heille sano, siinähän luulevat mitä haluavat terv tepivaari

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ja on aika lailla tyhmää kertoilla itsestään liikaa kellekkään silti voi kunnioittaa toista ihmistä oli se sitten mies taikka nainen . terv tepivaari

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tyhmästä en tiedä, mutta kunnioitus on tärkeä!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Perheen turvantuoja on eri asia kuin rahantuoja.

Miehen olemukseen liittyy vahvemman voima. Fyysinen voima.

Mies on aina naista voimakkaampi, fyysisesti! Se on selkeästi luomakunnan henkiinjäämisen perusta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mutta nykyisin on kodit,virkavalta ynm. Sitä varten, ette tarvitse enää sitä miehen fyysistä voimaa.. :/

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ensimmäiseksi kannattaisi lopettaa nykymiesten vertaaminen sodankäyneisiin. En myöskään ymmärrä käsitystäsi, miksi fyysisesti naista vahvempi mies turvaa luomakunnan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Pikkuhiljaa suomalainen mies sopeutuu tasa-arvoon ja telaketju feminismin vaatimuksiin ja seuraavaksi naiset toteaa ettei tää ookkaa kivaa ja siirtyy ah niin miehisiin etelän miehiin...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miehen on hyvä pitää kiinni arvostaan miehenä! Ei se ole sen kummempaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

ja jäädä yksinäisesti, koska kukaan nainen ei voi millään antaa missään asiassa edes vähän periksi! :/

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #22

Nainen ei ole miehen pelastaja. Mies itse pelastaa itsensä!

Pekka Iiskonmaki

''Onko miehellä vielä lupa olla mies?''

Moni on jo vetänyt mekon päälleen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pekka,

identiteettikysymyksiä on nykyisin kenties helpompi käsitellä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Manu, mahtavaa! Kiitos!

Sodankäyneen vertaaminen ei ole kirjoitukseni ydin. On kuitenkin hyvä, että nuori mies tunnistaa, miten vuodet 1939 -44, vaikuttivat heidän vanhempiensa perheiden elämässä.

Jälkipolvien elämään vaikuttaneissa tunnekokemuksissa, vahvimpana on edelleen puhumaton ahdistus.

Fyysinen voima on aina tervetullutta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vuonna -17 syntynyt isäni ehti sotimaan, enoni kaatui 21-vuotiaana vänrikkinä Rukajärvellä. Kaikki lapsuuteni pultsarit olivat sotaveteraaneja. Onnittelen lapsenlastasi, että hän on saanut kasvaa rauhanajan vanhempien jälkeläisenä. Itse nautin miehenä siitä, että minulla on metsää polttopuiden hankkimiseksi ja verstas puutöille jne., mutta niissäkin hommissa äly voittaa fyysisen voiman. Onnekseni asun puoliksi maalla ja kaupungissa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Manu, upeaa kuulla lapsuutesi perheestä. Tietänet hyvin, että sodanjälkeinen ikäpolvi on kärsinyt sodankäyneiden miesten ahdistuksen. Saatat itse olla tuon ikäpolven surunkantaja.

Sinulle miehenä, metsä ja polttopuut sekä verstaasi puutyöt, tuovat vahvuutta.

Miehuus ei ole vain fyysistä voimaa, se on myös älyä ja tunnerohkeutta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Isäni selviytyi hengissä sodasta Neuvostoliiton kanssa. Vanhempi veljensä kuoli sodan alkuvaiheissa.

Mies rakensi perheelleen talon, jonka peräkammariin synnyin kolme vuotta sodan päättymisen jälkeen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

- mieheksi kasvaminen on pitkätie-
Tuntuupi olovan. Mie oon kohta kasikymppinen enkä oo vielä valmis. Ongelmaa riittää. Kumpa vaan tietäis millanen se oikea versio miehestä on? N.s. viisaat esittää niitä vaikka kuinka monta versiota. On pehmoa on kovista ja kaikkea sitä ja siltä väliltä. Itestä tuntuu tuosta kasvamistaipaleesta, että just just oon luultavasti selvinnä puperteetti-iän ongelmista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Teuvo, niin on kuin tuntee!

Mieheksi kasvamisessa kuuntelin nuorukaista, joka pohti elämänsä käännekohtia.

Hänelle elämä näyttäytyy kasvualustana, joka on epävarma ja jossain kohdin turvallinen.

Suomen armeijaan pääsy on hyvä lähtökohta hyväksytyksi tulemiselle.

Hyväksytyksi tuleminen onkin merkittävä virstanpylväs pojille, jotka kipuilevat oman identiteettinsä selkeytymiseksi.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Noinhan se on oikeasti mutta kyllä se on tytöillä samaa ja heillä isän hyväksyntä on paljon suurempi juttu kun pojilla joskin sekin alue on isälle tärkeää hoitaa hyvin .
Eräs tuttu nainan kertoi mulle kun hän syntyi isä oli kuulemma sanonut rakope.. e sieltä tuli niin tuo kertoja oli jo päälle 50 vuotias .
Ja tuntui siltä että hän kärsi siitä vielä 50 vuotiaana
Mutta kun joutuu tulemaan ns mieheksi 14 vuotiaana se seuraa miestä koko iän sellasta en soisi kellekkään onneksi omat lapset on päälle nelikymppisiä .
No armeijaa suosittelen nyky aikana molemmille sukupuolille sekin lisää tasaarvoista yhteiskuntaa ja siellä elämää terv tepivaari

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miehet tarvitsevat uskoa itseensä.

Sota saattoi viedä miehisiä voimavaroja, jotka naiset kaappasivat itselleen syystä, jolla vahvistivat sota-ajan selviytymistään.

Kyse on aina vallasta, valtataistelusta ja sovinnosta.

Sodankäyneiden miesten selviytyminen on omanlaisensa tutkimus, josta tein empiirisen tutkimuksen Kauniaisten sotavammasairaalassa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mirjami ei tuossa ole alkoholi este, vaan noiden naisten ikä ovat 70 vuotiaalle liian nuoria tuollaset 30-40 ikävuoden välissä olevat terv tepivaari

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tepi, onko ikäsi sinulle huolena?

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ei ole mitenkään mistä sellasta päättelet elän reaali elämää ja sinne ei sovi 30-40 vuotiaat naiset mitenkään terv tepivaari

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eiköhän tässä pärjätä. Pojista olen huolissani. Näyttää siltä, että heidät on vaiennettu ja syrjäytetään.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

JP., hyvä, että tunnet pärjäävyyttä.

Pojat, joista olet huolissasi. tunnetko heidät?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nyt täytyy sanoa, että tuntemani nuoret miehet pärjäävät vallan hyvin. Kai ne on vähän samanlaista porukkaa. Enhän minä heitä muuten tunne, kuin oman pojan kautta.

Mutta mitä ilmeisemmin poikien pärjääminen koulusissa on heikentynyt. Miehet ovat syrjäytyneissä olleet aina yliedustettuina ja tämäkin on kasvussa. Tällaisia tuottaa "tasa-arvoinen" hyvinvointivaltio suomi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #47

#47 Koulupudokkaissa on enemmistönä pojat! Kodin merkitystä ei pidä unohtaa. Luulen, että 90 -luvun laman seuraukset näkyvät vieläkin.

Meillä ei ole ollut oikeanlaista tukiverkostoa nostamaan lama-ajan lapsia raiteilleen. Huono-osaisuus seuraa usein yli-ikäpolvisesti, ellei ajoissa puututa syrjäytymisvaarassa olevien selviytymiseen.

Surullisinta onkin, että valtiovallan keinottomuus on johtanut liian monen nuoren miehen itsemurhaan. Tyypillisimmin rekkaa kohti ajanut, on nuori mies, jonka elämä on ajautunut umpikujaan. Taustalla monilla on ollut masennussairaus, joka on seurausta arvottomuudesta ja epävarmasta paikasta yhteiskunnassa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Minusta on jo kauan tuntunut siltä, että yhteiskuntamme on luotu naisia varten. Peruskoulun kielipainotteisuus, opettajien naisvaltaisuus, lukioiden ja yliopistojen tyttöistyminen, yksinhuoltajuuden nimeäminen äideille (äitiyden myytti), miestentautien poliklinikoiden puuttuminen, ... tässä vaiheessa useimmat miehet ovat jo vetäytyneet sivuraiteille.
Äitiys, naiseus, naisellinen heikkous, yms... ne ovat sosiaalisia konstruktioita joita naiset osaavat käyttää hyväkseen ja muuta ei tarvita syrjäyttämään toinen sukupuoli.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mirjami, mielestäni ihmisiä ei kannata lokeroida. Ei sukupuolen, iän tai muunkaan perusteella. Isäni kävi läpi kaikki sodat-myös Lapin sodan ja oli henkisesti vahva, ehkä liiankin vahva. Jo lapsena aistin hänen olevan se joka määräsi ja äiti antoi periksi. Joskus säälitti äitini yritykset "nousta" rinnalle ja ohi. Syntyi lyhytkestoisia riitoja.

Itse olen 68-vuotias ja olemme ollet naimisissa 47 vuotta. Avioliitossamme suhde perustuu keskinäiselle kunnioitukselle. Silloin tällöin mittaamme myös paikkaamme "arvoasteikossa" mutta se menee aina ohi ja palaamme entisiin asetelmiin.

Miellä on kaksi lasta, molemmat erittäin hyvissä ammateissa ja opiskelevat vielä n. 40-sina työnsä sivussa omiin ammatteihinsa liittyviä asioita Aalto-yliopistossa.

Joten enpä osaa erotella naisia yleensä ja miehiä yleensä.

Jokainen on yksilö.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Reino, kiitos palautteestasi! Anteeksi, että vastaan myöhästyneenä.

Lokeroinnista halusin sanoa, että kyse ei ole millään tavoin ihmisten arvioinneista, vaan terveestä pohdinnasta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kiitos vastauksestasi. Arvostan sitä!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhteiskunta on nykyään miesvastainen."

Länsimaisen valkoisen miehen taakka. Meitä syyllistetään vielä orjalaivojen tervastakin ja muutenkin kaikkien eriväristen huonosta kohtelusta, kuten poliitikkomme sanovat, meidän tulee tuntea vastuumme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset