MirjamiParant1

En marche vs Sininen tulevaisuus

Sininen tulevaisuus -yhdistys ei ole vielä puolue. Eduskuntaryhmänä, viiden ministerin voimin, tuo ryhmä käyttää valtaa, joka yleensä on puolueilla.

Elo on verrannut uuden ryhmänsä mahdollisuutta Ranskan Le Marchen kaltaiseen nousuun.

Kenties tuo kansanliike innoittikin suomalaisen, Uusi mahdollisuus -liikkeeseen, mahdollisuuteen, joka irtautui Perussuomalaisesta kansanpuolueesta, 20 - jäsenen lähtemisellä, tavoittelemaan nykyisen hallituksen arvopolitiikkaa, johon sitten jo melkoinen ministerikasauma kuului, kuten myös puhemies Lohela!

Arvoselittelyt ovat merkityksettömiä. Niillä Keskusta ja Kokoomus perustelivat pelkoaan Jussi Halla-ahoa vastaan.

Tosiasiassa, oli läpinäkyvää, että Halla-ahon tiukan linjan takia, nykyinen, hallituksessa ollut Perussuomalaisten ministeriön joukkio olisi vaihtunut. Pelko saattoi olla suurempi kuin todellisuus.

Hyvä on!

Nyt 20 kansanedustajaa, joista 5 on ministeriä nykyisessä hallituksessa, voivat jatkaa sovittua hallitusohjelmaa.

Hallitusohjelma ei ole kuitenkaan tuottanut niille äänestäjille, jotka saattaisivat uskoa 'Siniseen tulevaisuuteen', mitään rohkaisevaa.

Nuoret ovat avainasemassa.

Heitä hallitusohjelma rankaisee kovalla kädellä. Ammattiinsa opiskelevia nuoria on entistä vähemmän. Heidän koulutusrahansa on minimoitu.  Ammattioppilaitokset ovat joutuneet supistamaan toimintojaan. Yhä pienempi määrä, pienituloisten perheiden lapsista pääsee opiskelemaan.

Perussuomalaisista lähtijöinä näytti olevan kasa ikämiehiä, naisia ei juuri näkynyt.

Veera Ruohokin häilyi, mutta äänesti hallituksen jatkuvuuden puolesta. Arja Juvonen oli ryhdikäs, hän ei lähtenyt nuolemaan, vaan äänesti hallituksen jatkuvuutta vastaan. Arjalle toivoisin jatkossa puoluetta, joka vakuuttaa hänen arvonsa. Siinä on nainen, josta vielä kuullaan.

Le Marche on ollut ranskalaisille nuorille tuuletuksen paikka. Emmanuel Macron on 39 -vuotias, lääkäriperheen poika, joka rakastui opettajaansa. Vanhempansa yrittivät estää poikansa suhteen ikäistään vanhempaan naiseen, mutta toisin kävi.

Kansanedustaja Simon Elo on, ikävä kyllä, Perussuomalaisen puolueen jättänyt heikoin lenkki.

Tosikkona persoonana, nuoret eivät häntä kuule. Tarvitaan rämäkämpää otetta.

Emmanuelle Macron on komea, sosiaalinen, ihmiset huomioiva ja monipuiolisesti oppinut älykkö!

Hän on henkilö, johon myös vanhempi ikäpolvi luottaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Simon Elon, uuden ryhmän puheenjohtajana, on puhuteltava nuoria. Vain silloin Sininen -tulevaisuus mahdollistuu.

Toisaalta olen hyvin tietoinen, että uuden puolueen perustaminen liittyy vahvasti nykyiseen valtajärjestelmään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Sininen tulevaisuus -yhdistys ei ole vielä puolue. Eduskuntaryhmänä, viiden ministerin voimin, tuo ryhmä käyttää valtaa, joka yleensä on puolueilla."

En muista tällaista paheksuntaa huomanneeni silloin kun esim. maatalousministeri ei ollut edes kansanedustaja. Eikä siitä niin kauan ole.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Erkki, kiitos palautteestasi! Tuskinpa tuossa paheksuin, totesin vain.

Tässä on kuitenkin kyse hieman suuremmasta kuin yhden edustajan nimityksestä.

Minusta on outoa, että Perussuomalaisista loikanneet edustivat hallituspuoluetta, josta loikkasivat, mutta keksivät sitten pikaisesti Uuden Vaihtoehdon, joka pelasti heille ministeripaikat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

No, siitäkin voi tietysti keskustella mikä on loikkaus ja mikä eroaminen. Nämähän eivät menneet mihinkään toiseen valmiiseen puolueeseen vaan erosivat ja perustivat oman ryhmän, eikö siinä ole mielestäsi mitään eroa? Minun mielestäni tuo loikkaus-termi on varattu noihin toiseen puolueeseen siirtyneille.
Puoluekokouksessa korostettiin ettei Perussuomalaiset ole mikään vankila vaan sieltä pääsee pois, nyt näyttää ettei se oikein suotavaa ollutkaan noudattaa uuden puheenjohtajan ohjetta.
Ehkäpä joidenkin mielestä heidän olisi pitänyt myös jättää edustajanpaikkansa kun eivät enää tunteneet oloaan kotoisaksi persuissa.
Ei tätä värkkäämistä ymmärrä Erkkikään.
Olisiko nyt vaihtoehtona antaa hallituksen tehdä työtään ja katsoa sitten parin vuoden päästä miten kansalaiset vastaa.

Käyttäjän ArjaJuvonen kuva
Arja Juvonen

Hyvä Mirjami,
Lämmin kiitos kannustavista sanoistasi. Hyvää kesää Sinulle!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arja, oikein hyvää kesää myös Sinulle!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eiköhän se Le Marchen tiekin käy vastamäkeen reaaliteettien astuttua vääjäämättä mukaan hunajaisten vaalilupausten rinnalle. Ranskalla on edessään mittavat julkisten menojen leikkaukset, olipa vallassa sitten kuka tai mikä taho hyvänsä. Viimeisten vuosien aikana ovat lainanneet yli 1.000 miljardia euroa alijäämiensä paikkailuun verojen ollessa jo valmiiksi eräs maailman korkeimmista.

Kannattaisi varmasti perehtyä Macronin henkilöön ja politiikkaan hieman paremmin, niin huomaisi hänen olevan Merkelin ottopoika vaimonsa ja vanhempiensa lisäksi.

Persuista ja Sinisestä Tulevaisuudesta sen verran - mitä ihmeen eroa näillä populistisilla ryhmillä on ? Toinen on vain jyrkempi maahanmuuttoa vastaan kuin toinen, vai ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eroa ei vielä tiedetä käytännön politiikassa paitsi UVn hallitusmyönteisyys ja yleispuolueluonne. SV on rahaton ja vailla järjestysperinteitä. Toisaalta kaikki sen avainhenkilöt asuvatbSuomessa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sini, pahoittelen, että myöhään vastaan.

Sininen tulevaisuus -yhdistys lienee melko heikoilla tällä hetkellä.

Oletan, että Timo Soini on laskenut ministereiden arvovallan perustalta mahdollisuuteensa säilyttää paikkansa ulkoministerinä.

Näen nyt 20 ja nyt 19 PS:n jäsenen eroamisen syynä ministeripaikkojen säilymisen ja Keskustan Sipilän manipulaation merkityksen.

Puhun manipulaatiosta, joka olisi myös hyvä tunnistaa ennenkuin kiltin ja hyväntahtoisen ilmiön taustalta tunnistautuu armottomuus.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Lauri, kiitos palautteestasi! Viiveellä täällä vastailen, mutta välillä joudun tuottamaan myös kaunokirjallista tekstiä.

Mitä tulee tuohon 'ottopoika' - ilmiöön, niin todennäköisesti Emmanuel Macronia on tuettu niin puolisonsa, vanhempiensa kuin myös hänen EU -myönteisten maiden johtajien taholta Le Marche - liikkeessään syystä, että vastassa oli Marine Le Pen, jonka valtaantuloa joka tapauksessa pelättiin.

Vastaus pohdiskeluusi, onko eroa Perussuomalaisilla vs Sininen tulevaisuus -ryhmällä, on vaikea tietää.
Ainakin nyt näyttäisi siltä, että irtiotto haluttiin syystä, että Jussi Halla-aho ei täytä Keskustan ja Kokoomuksen toivetta hallitusyhteistyöstä.

Taustalla saattoi olla pelko leimautumisesta populistiseen hegemoniaan ja halla-aholaisuuden hyväksymiseen hallitusyhteistyön jatkumossa.

Sen sijaan, miksi juuri nuo 20 Perussuomalaista jäsentä, joukossaan 5 ministeriä ja puhemies, saattoivat luopua aatteestaan hallituksen hyväksi, on minulle edelleen mysteeri.

Tietenkin heidän ministerinsä ja puhemiehensä säilyttäisivät hallituspaikkansa, mutta tuulisessa poliittisessa ilmapiirissä Simon Elon vakuutteluista huolimatta, matkansa jää lyhyeksi.

Ensimmäinen, katuva palaaja, Ritva Elomaa, on nähty. Ilmeisesti keskusteluja käydään myös muiden kanssa. Ministerit eivät varmasti lähde, puhemiehestä puhumattakaan, mutta nähtäväksi jää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset