MirjamiParant1

Vuosimaksun periminen kirjastonkäytöstä on väärin!

Kirjastolaitoksemme on yhteiskunnan sydän. Se sykkii niin ajassa kuin menneisyydessäkin. Siellä voi tuntea olonsa turvalliseksi ja sieltä saa aina tarvitsemaansa tietoa.

Asun Vantaan Myyrmäessä, jossa on toimiva kirjasto. Välittömästi ovesta sisääntullessa vasemmalla näkyy lehtisali, joka on jatkuvasti täynnä lehtiensä äärelle pysähtyneitä lukijoita. Tunnelma on harras, jokainen noudattaa toisen kunnioittamisen sääntöä.

Kirjastossa on mahdollista lukea päivän lehdet maakunnittain, kuten myös uusimmat tiede- kulttuuri- aikakaus- harraste- ja monet muut lehdet. Ulkomaisia lehtiä on myös tarjolla, kuten sisustukseen tai ruokaan liittyviä.

Kirjasto itsessään ei ole kansalaisten kohtaamispaikka, sillä ilmapiiri ei salli puheensorinaa. Silti, jokainen kirjastokävijä löytää paikassa yhteisyyttä, jota voisi tunnistaa vertaiskokemukseksi.

Harvalla eläkeläisellä tai työttömällä on varaa tilata kotiinsa päivän lehtiä. Kun on aikaa, voi kirjastossa rauhassa lukea uutiset, ilmoitukset ja sieltä saa myös tarvittaessa kopiointipalvelua.

Aiemmin, varatuista kirjoista joutui maksamaan 50 centtiä, nyt maksua ei ole, vaan tilaamansa kirjan voi noutaa aakkosellisesta varaushyllystä. Hyvä!

Vaalikonekyselyssä ollut väittämä, että kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun, on hyvä heräte. Sitä lienee jo pohdittu.

Missään tapauksessa en vuosimaksuun tai muihinkaan maksuihin suostu, sillä kirjasto, jos mikä, on eräs niistä viimeisistä mohikaaneista, joita on suojeltava maksuilta.

Itse olen kirjaston suurkuluttaja. En siksi, että väheksyisin kirjojen ostamista, vaan siksi, että en tarvitse kotiini seinien täyttämiä kirjahyllyjä. Viime muutossani vein Kierrätyskeskukseen paljon kirjoja, joita vieläkin kaipaan, mutta oli välttämätöntä siirtyä eteenpäin.

Toisaalta, nykyisin, olen siinä määrin tunnustanut itselleni vähävaraisuuteni, että turhaan selittelen. Kirjat ovat kalliita. Ostan niitä silti, lapsenlapsilleni joululahjoiksi. Joskus jopa itselleni!

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eihän se ole ihme, että rahaa vaaditaan kun kirjastot ovat täynnä pelikonsoleita, mekastavia ihmislaumoja ja jopa biljardipöytiäkin löytyy. Täällä Espoon uudessa Omenan kirjastossa lehdetkin dumpattiin keskelle käytävää… :))

Toki on hyvä, että kirjasto tarjoaa sähköisiä palveluita ja koneita ihmisille, koska kaikilla ei niitä ole, mutta muuten on mennyt aika omituiseksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Niinpä! Eihän kirjaston tehtävänä ole kuin lukemiskulttuuri. Ehkä on taas lähdetty Espoossa polulle, joka vie tuhoon!

Kaikille ei voida tarjota kaikkea. Pelikonsolit, mekastus tai biljardinpeluu, eivät kuulu kirjaston perustehtävään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi vielä verojen lisäksi pitäisi olla muita maksuja? Kirjastothan pidetään kansan veroilla yllä.On aina pidetty.
Mihin ne rahat nyt on ohjattu?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kirjastojen tehtävänä on palvella. Maakuntiin siirtymisen jälkeen kuntien tehtäväksi jää mm. opetus- ja kulttuuri.

Kirjastolaitos on kansan paras palvelija, oikea kultakimpale.

Maksuttomuus turvaa sen, että jokainen sosioekonomiseen asemaan katsomatta voi kehittää itseään ja pysyä ajan hermolla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Veikkanpa vaan että tulee maksulliseksi.Johan Sale joskus väläytti sellaista. Nyt SOTE myötä kunnilta viedään rajusti verotuloja.
Kaikki menee kohti A La USA tyyliin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ainoa oikea päätös minkä SOS-hallitus on tehnyt..

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen
Satu Kauramäki

Maksullinen tai ei, kaipaan vanhoja kunnon kirjastoja joissa ihan oikeasti oli vain kirjoja, elokuvia ja musiikkia.
Nykyisin kirjastoista pyritään tekemään monitoimisaleja joista saa lainata liikuntavälineitä jne jne... johonkin pitäisi mielestäni vetää raja.
Tai ehkä minusta on vain tullut Täti. Sellainen nihilistinen moinen, joka kaipaa kirjastoon nutturaista meininkiä. Hiljaisuutta ja silleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset