MirjamiParant1

Asumistuet, aikansa elänyt tukimuoto!

Suomessa, viimeisten väkilukuarvioiden mukaan on 5,5 milj. kansalaista, joista työvoiman ulkopuolisia lähes 1,5 milj. , joihin voidaan lukea lapset, vanhukset ja eläkeläiset.

Palkansaajia v. 2017 tammikuussa oli 2,1 milj., ja yrittäjiä 314.000.

Työttömiä tammikuussa v. 2017 oli 242.000 ja piilotyöttömiä 162.000. Työttömyysaste käytettävissä olevasta työvoimasta on 9,2 %.

KELA:n asumistukien piirissä v. 2016 oli 860.000 henkilöä. Asumistukia maksettiin tuolloin yht. 1919 miljoonaa (1,9 miljardia) euroa, joka on 11 % enemmän kuin v. 2015.

Yleisen asumistuen osuus 1,9 miljardista oli 1,1 miljardia, eli kasvua vuodesta 2015  -  18 %. 

Yleisen asumistuen ruokakuntia v. 2016 oli 267.400 (56 %).

Eläkkeensaajan asumistuen piirissä v. 2016 oli 201.900 (29%) ruokakuntaa ja opintotuen asumistukien piirissä 149.00 (14 %) ruokakuntaa.

Kaikki tiedot löytyvät www.tilastokeskus.fi - sivuilta.

Tässä on siis korutonta kertomaa siitä, miten Suomessa Kela maksaa asumisesta etuuksia, joille ei ole selkeää rakennepohjaa. Lait lienevät laaditut aikana, jolloin maassamme ei ollut alisuhdannetta, ei ollut pakolaiskriisiä, eikä ymmärrystä, että asuntosijoittajat tulevat hyödyntämään valtion lepsut tukilait.

Asumisen ylikustannusten subventoiminen valtion harteille on hyödytöntä ja vaatii ehdottomasti uudenlaista ajattelua.

Ei ole tarkoituksenmukaista, että kansalaisten asumisesta hyötyjien määrä kasvaa ja asumistukimenot nielevät yhä useamman palkansaajan ja yrittäjän tuloista leijonan osan veroina, eli subventioina sijoittajille ja muille pelaajille.

Yle:n Ykkösaamussa la 25.2. Maatalous-, ympäristö- ja asuntoministeri (tittelit tässä järjestyksessä) Kimmo Tiilikainen vastasi toimittaja Haapalan kysymykseen asumistuista: ainoa vaihtoehto, jonka hän tunnistaa, on asumisneliöhintaleikkuri, jota hän tulee esittämään työryhmän selvitysten perustalta. Vuokrasääntely ei ministeri Tiilaikaisen mukaan ole vaihtoehto, jota  Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen toi huolessaan kohonneista asumistukimenoista esille.

Näyttää siltä, että poliittisten valtasuhteiden kautta valitut päättäjät eivät ehdi paneutua riittävästi valtakunnan kokonaiskuvaan. Kukin puolue edistää omiensa päämääriä, mutta valtakunnan, eli koko kansan tarpeet unohtuvat, vaikka sillä on eniten merkitystä kokonaishallinnan kannalta.

Asumistuet voidaan lakkauttaa, kun asumisen hinnat lasketaan tasolle, jonka niin eläkeläiset, työläiset, opiskelijat tai satunnaisesti tukea tarvitsevat, pystyvät omasta lompakostaan maksamaan.

Ylipäätään, tukijärjestelmien hyväksikäyttäjiä on paljon. Väärinkäyttäjiä on liikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Asumistuet nykymuotoisena on lakkautettava.

Asumista ei pidä tukea verovaroilla, koska se luo katkeruutta veronmaksajien taholta.

Vuokra-asumisen hintasäännöstely on saatava voimaan pikimmiten.

Jokainen kansalainen maksaa asumisensa tulojensa mukaan. Ylihinnoiteltua asumista ei pidä tukea.

Omistusasumisen tukea maksetaan jo nyt korkotukina. Miksi pitäisi vielä maksaa asumistukena?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Asumistukea hyödyntävät grynderit ja niitä tukevat edustajansa varmaan ymmärsivät. Yhteiskunnan "kuppaaminen" kun ei kuulu sen sakin moraalikäsitteisiin.
Ehkä ne tahot joiden kuului pitää vähävaraisten puolta, eivät osanneet visioida tulevaisuutta?
Tai sitten näkivät myös siinä hyvän "pisneksen", pöngittämään omia intressejään yleishyödyllisen toimintansa varjolla.
Nyt ongelma on kasvanut niin suureksi, että sen korjaaminen lienee lähes mahdotonta.
Ihmisten asuttaminen on tehty (omistus- sekä vuokralla) lähes orjuuttamiseen verrattavaksi velka- ja vuokravankeudeksi.
Kestämisiä orjuutetut.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Asuntoministeri Tiilikaisen ehdotus ei missään tapauksessa toimi. Kansalaiset, jotka nyt asuvat ylihinnoitetussa asunnossa, joutuvat kodistaan lähtemään, tai sitten hakemaan toimeentulotukea, joka on samaa valtion rahaa kuin asumistukikin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Suomen asuntokannan rappeuttamista tulisi kiihdyttää jotta saataisiin halpoja asuntoja vähävaraisillekin. Tuo sen takia, kun työmarkkituen netto (n 550 €/kk) menee melkein kaikkien kohdalla kokonaisuudessaan vuokraan. Siis ilman asumistukea.

Nythän kuitenkin vanhoja kerrostaloasuntoja pakkoremontoidaan järkyttävillä hinnoilla, että monellakaan jo asuntovelkansa maksaneella (tai perintönä saatua) ei ole varaa maksaa yhtiövastikkeessaan tulevaa remonttihintaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pertti, keinot mitkä tahansa ovat tervetulleita. On hölmöläisten hommaa, että kansan asumista tuetaan vain siksi, että asumisen kustannukset on nostettu pilviin.

Niin kauan kuin hallituksessa asumisen subventoinnista nukutaan 'ruususen unta', valtion kassa tyhjenee vauhdilla ja vuokranantajien leipä levenee.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Jos pidämme nykyisistä säännöistä (asunto- ja toimeentukitulotukiperusteet sekä oikeus valita asuinpaikka kasvukeskuksesta ilman työ- tai opiskeluperustetta) kiinni ja rajat auki emme ikinä pysty rakentamaan niin paljon asuntoja, että asumistilanne helpottaisi. Lisäksi meillä (veronmaksajilla) ei tule olemaan varaa maksaa nykyisellä hintatasolla rakennettujen asuntojen hankinta- ja käyttökustannuksia, kun merkittävältä osalta vuokralaisia tämä kyky puuttuu. Katastrofi on nurkan takana.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vesa, katastrofi vaanii todellakin jo nurkan takana.

On totta, että nykyinen rakentaminen ja kalliit tontit nostavat pakostakin hintatason tavallisen palkansaajan tavoittamattomiin niin vuokra- kuin omistusasunnoissa.

Maksamme siten veroina valtiolle, joka subventoi asumiskuluja, rakennuttamisen sudenkuopat. Ja kyllä rakennuttajat pitävät siitä huolen, että jotain jää myös viivan alle.

Yhtälö pitkän päälle on kestämätön. Siksi hallituksen 'ajatuspajat' voisivat tuottaa uudenlaista tarkastelukulmaa siihen, miten keinottelijat saadaan ruotuun ja asumiskulut tasolle, jossa valtion varojen lypsäminen loppuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset