MirjamiParant1

Metsästysseurat ja hirvien lihan sisäpiirijaot!

Suomessa on lukematon määrä metsästysseuroja, jotka saavat vuosittain hirvien tappolupia x -määrän.

Hirvenliha on arvostettua, mutta saatavilla useimmiten vain seuran omien jäsenten perheille ja sukulaisille.

Hirviseurueet juhlivat tapoillaan mm. FB:n sivuilla. 

Hirvet ovat kuitenkin yleiskansallista omaisuutta. Miksi hirvenlihojen jakaminen on salainen operaatio?

Kansalaiset, jotka haluaisivat hirvenlihasta nauttia, eivät sitä saa, sillä metsästysseurat pitävät huolen, että lihat jaetaan metsästysseuran sisäpiirille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (180 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Hirvenlihojen jako ei ole salainen operaatio. Hirvenlihat jaetaan metsästysseuran jäsenten kesken kuten työn tehneille palkka kuuluukin. Aika julkeaa vaatia toisten työn tuloksia itselleen mitään tekemättä ja kustannuksiin osallistumatta.

Aiheeseen liittyen kuulin tutulta mieheltä hyvän jutun.

Isäntä kuului hirviseuraan ja syksyn tullen alkoi taas metsästys. Ja siinä hommassa sitä aikaa ja lientä lantikkaan kului. Töistäkin piti olla pois, kun oli taas jälkiä näkynyt. Ei se itsestään hirvi tule pöytään, niin kuin jotkut uskovat.

No sitten tuli saaliinjako ja isäntä tuli kotiin, nosti pöydälle taskustaan sellaisen parin kilon paistin.

Emäntä taisi vähän mielessään kertailla kulutettua aikaa ja rahaa suhteessa paistiin, koskapa tokaisi: "Kylläpä oli kallista!"

Siihen isäntä totesi jotta: "Olipa hyvä, etten ottanut enempää."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Meillä jaetaan kyllä lihat metsästysseurueenjäsenten kesken ja kaatopalat toimitetaan maanvuokraajille.
Hirvi on valtion omaisuutta, mutta jos se kulee jonkun maalle muuttuu se maanomistajan omaisuudeksi hautaamisvelvollisuuksin, jos maanomistaja ei sitä hautaa, niin muuttuukin kunnanomaisudeksi hautaamisvelvollisuuksin.
Parhaita asiantuntijoita ovat ne joilla on täydellinen tietämättömyys asiaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä, eikö teillä olekaan koko kylä lahtivajalla lihanjaon jonossa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Ei ole mutta on kyllä hirvipeijaisissa jossa lihakeitossa on hirvenlihaa kuin hautuumaassa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #22

Hirvipeijaisia toki lapsuudenkylillänikin vietettiin. Siellähän oli maukas lihakeitto kylän 'hirvi'emäntien kokkaamana.

Lapsuuskyläni hirviporukat muodostuivat isotalollisista - ei siellä pienviljelijöitä mukaan kyselty.

Kehuskelu lihoista, joita emännät FB:ssä ilmoittavat pakastavansa tulevan talven varalle, ei voi jättää ketään ulkopuolista pakastinta kylmemmäksi.

Hirviporukoiden sisäsiittoinen toimintamalli olisi korkea aika hajottaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #26

Nuorempana saatoit siis syodä hirvenlihakeittoakin, kun tiedät maukkaaksi mainita, miksi ei enään maita ?

Ulla Palomäki Os Elomaa Vastaus kommenttiin #26

Saahan sitä hirvenlihaa ostaa melkein mistä vaan marketista sesonki aikaan, ei muuta kun sinne vaan ostoksille. Vai pitäisikö se saada jotenkin muuten?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aimo, olen pahoillani, mutta selvityksesi ei tuonut mitään uutta. Metsästysseureen jäsenten kesken lihat jaetaan - sen ymmärsin - mutta juuri sitä kummastelen. Miksi lihaa ei voitaisi myydä, jakaa laajemmillekin piireille.

Tuttavani, joka olisi halunnut ostaa palan lihaa, sai vastaukseksi hiljaisuuden. Eli, asiasta ei haluttu puhua. (alue Pohjois-Savo).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

Virallisesti myytävä liha pitää olla eläilääkärin tarkastamaa, kysäiseppäs Kylmäseltä Rantsilasta, niin varmaan saat ostaa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #15

Jos asia todella kiinnostaa, niin ei sitten muuta kuin suorittamaan metsästyskorttia ja asetta hankkimaan. Siihen ja muihin kamppeisiin menee hyvinkin pari tonnia. Panokset muutaman euron kappale.

Jos hankit hirvikoiran, kulut 3-4-kertaistuvat. Työtunteja syksyn aikana satoja. Ajokilometrejä satoja tai jopa tuhansia. Metsästysajan ulkopuolella on metsästäjillä erilaisia talkootöitä, lahtivajan ja metsästysmajan kunnostusta, riistanhoitotöitä, koulutusta, ammunnan valvontaa ym.ym. Lihalle tulee hintaa ja kaiken kaikkiaan metsästys on kallis harrastus.

Kyllä hirven lihaa myydään yleensä kaikille seuran ja kyläyhteisön jäsenille, vaikka eivät metsästäisikään. Hirven lihaa myydään myös Pohjois-Savossa useissa metsästysseuroissa.

Omassa seurassani joka syksy 1-2 aikuista hirveä paloitellaan huolella ja myydään huutokaupalla 3-5 kg erissä. Useana vuonna jää suuriakin määriä myymättä ja lihoja on sitten lahjoitettu mm. veteraaneille ja eläkeläisille sosiaalisin perustein.

Julkinen hirvenlihan myynti onnistuu myös, kun tarkastuttaa kaadetut ruhot eläinlääkärillä.

Lain mukaan elävät riistaeläimet eivät kuulu kenellekään, eivät valtiolle eivätkä metsästäjille, vaan ovat vapaina liikkuvia eläimiä luonnossa. Kun riistaeläin on tapettu, metsästäjällä on oikeus ottaa saalis haltuun.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #31

Jaakko O., kiitos selvityksestäsi! Hienoa, että on lahjoitettu veteraaneille ja eläkeläisille ylijäämää.

Kysymykseni onkin, miksi metsästysseurat hyväksyvät vain rahakkaita - olettaisin, että nykyisin myös työttömät tarvitsisivat toimintaa ja hyväksyntää. Heillä tuskin on taloudellisia resursseja tulla hyväksytyksi metsästysseuran jäseniksi.

Vaikka lain mukaan riistaeläimet eivät kuulu kenellekään, on kuitenkin metsästysseurojen jäsenillä tilaisuus saada osansa saalistuksesta.

Pienriistan metsästäjiä lienee paljonkin, mutta nyt kyse on suurriistasta, jolla kuitenkin on merkittävä taloudellinen tuottomahdollisuus jäsenilleen.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #38

Kuka sellaista puppua on kertonut, että vain varakkailla on mahdollisuus liittyä metsästysseuraan? Asia riippuu seuran säännöistä. Omassa seurassamme säännöt määrittelevät jäsenoikeuden siten, että metsästysseuraan voivat halutessaan kuulua kaikki kylän vakituiset asukkaat ja lisäksi sellaiset kylän ulkopuoliset maanomistajat, jotka vuokraavat seuran käyttöön vähintään 6 ha maa-alueen metsästysoikeuden.

Kuten aikaisemmin kerroin tapettu eläin kuuluu lain mukaan sen metsästäjälle. En tiedä yhtään syytä miksi laillisesti kaadettu saaliseläin pitäisi kuulua jollekin muulle taholle kuin sen metsästäjälle.

Metsästysoikeus on maanomistajalla. Maanomistaja voi vuokrata metsästysoikeuden omistamaltaan maa-alueelta esimerkiksi paikkakunnan metsästysseuralle. Näin paikkakunnan metsästysseuralla on usein metsästysmaita hallussaan useita tuhansia hehtaareita.

Hirven metsästys on luvanvaraista. Hirven kaatoluvan voi saada vain yli 1000 ha alueelle. Vain poikkeustapauksissa riistakeskus voi myöntää kaatoluvan pienemmälle alueelle.

Myönnettävien kaatolupien määrä 1000 ha kohden riippuu paikkakunnan hirvitiheydestä. Esimerkkinä voin mainita oman seurani kaatolupien myöntämisperusteet.

Metsästysseurallamme on maa-alueita vuokralla noin 10 000 ha. Keväällä laskettu ja arvioitu hirvitiheys alueellamme on noin 4,5 hirveä per 1000 ha (mukaan on laskettu 40 % kesällä syntyviä vasoja). Tavoitetiheys on 2,5 hirveä per 1000 ha. Näin ollen poistokerroin on 2 hirveä per 1000 ha eli alueellemme myönnetään 20 kaatolupaa. Yhdellä aikuisen luvalla saa kaataa kaksi vasaa. Riistanhoitoyhdistys määrittelee kaatolupien mukana myös kuinka monta aikuista hirveä maksimissaan saamme kaataa ja loput on oltava vasoja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #31

Tuskimpa hirvenlihalla olisi edes ostajia, jos hinta olisi omakustannushinta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

"Tuttavani, joka olisi halunnut ostaa palan lihaa, sai vastaukseksi hiljaisuuden. Eli, asiasta ei haluttu puhua. (alue Pohjois-Savo)."

Eihän niitä hirviä voi myydä pala kerrallaan kun ruhon osia ei ole hinnoiteltu. Huutokauppa on sitten eri asia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #32

Seija, edelleen on kyse siitä, että ei ole käytännön ohjeistusta siihen, miten ns. tavallinen kadun tallaaja pääsisi osalliseksi metsänantimista. Metsästysseurat ovat kuitenkin sisäpiiriläisiä, joita koskee vaitiolo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Suorita ensin metsästäjätutkinto:

http://riista.fi/metsastys/palvelut-metsastajalle/...

ja kysäise sitten vaikka metsästävältä veljeltäsi jatkosta ampumaharjoitteluineen ja aseineen.

En ole ikinä kuullutkaan että metsästysseuroja koskisi vaitiolo, mistä ihmeestä olet saanut sellaistakin päähäsi.

Edit: Pienriistan metsästykseen voi kysellä valtion maista. Kanalintuluvalla voit metsästää kaikkea pienriistaa. Vesilintu- ja jänislupa oikeuttaa metsästämään kaikkea muuta pienriistaa kuin kanalintuja.

http://www.eraluvat.fi/metsastys.html

Minna Hanén Vastaus kommenttiin #15

Metsästys ei ole ilmaista, en ymmärrä miksi vaadit sitä yleiseen myyntiin?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Olen tullut tietoiseksi, että ulkopuoliset eivät voi ostaa seurueen tappamalta. Lihat jaetaan sisäsiittoisesti.

Kysynkin nyt, mihin tämän kaltainen järjestely perustuu. Onko niin, että on kuuluttava metsästysseurueeseen, voidakseen tulla osalliseksi riistalihasta, joka on kuitenkin koko kansan omaisuutta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Hankit maata ja liityt hirviseuraan. Hankit koiran, tutkapannan, Lantikan, pyssyt ja panokset lahtivajaa unohtamatta. Lisäksi suoritat tarvittavat tutkinnot ja maksat luvat. Kustannukset harrastukselle 5000:sta eurosta ylöspäin. Työt siihen päälle.

Tällä tavoin olet oikeutettu tähän koko kansan yhteiseen omaisuuteen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Timo K., kiitos palautteestasi! Kaikesta huomaan, että ei ole minun toivelistallani numero yksi.

Silti, kaikille noille kuluille lienee tarve tappaa. Ei etsiä lihaa syödäkseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Mirjam, vain susi alkaa syödä elävää hirveä, ihmisen täytyy kyllä tappaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"..riistalihasta, joka on kuitenkin koko kansan omaisuutta."

Ei se nyt sentään noin mene, pitää olla tämäkin

2 LUKU

Metsästysoikeus

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

3 §

Riistanhoidon määritelmä

Riistanhoidolla tarkoitetaan toimintaa, jonka tarkoituksena on riistaeläinkantoja säätelemällä, riistaeläinten elinolosuhteet turvaamalla tai niitä parantamalla taikka muulla tavalla lisätä, säilyttää tai parantaa riistaeläinkantaa ja eri eläinkantojen välistä tasapainoa.

Seija, kiitos!

Olen hyvin, hyvin kriittinen aina, kun eläinten tappaminen mahdollistuu laissa. Lainlaatijat ovat itsekin enimmäkseen hyväosaisia, joiden elämän merkityksiä ei liioin liikuta se, mihin tarkoitukseen päätöksensä tekevät.

Mitä taas tulee riistaeläimiin, ovat hekin yliherkän liipasimen uhreja.

Riistaeläinten yksipuolinen tappaminen on joka tapauksessa annettu yksisilmäisten metsästysseurojen vallan alle.

Jokaisella kansalaisella on oltava oikeus metsiemme riistaeläinten hyödyntämiseen, silloin kun kyseessä on riistaeläinten lisääntymisen rajaaminen.

Valta ei voi olla vain yksittäisillä metsästysseuroilla, vaan lupia on annettava myös yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Kyllä niillä metsästysseuroilla on myös vastuunsa, hirvenmetsästyksestä vaikka tämä linkki:

http://www.roirhy.fi/hirvi_koulutus.htm

Edit:

"Jokaisella kansalaisella on oltava oikeus metsiemme riistaeläinten hyödyntämiseen, silloin kun kyseessä on riistaeläinten lisääntymisen rajaaminen."

Palataanko asiaan kun olet läpäissyt hirvenammuntakokeen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Täytyykö terastamotkin kieltää, kun siellä tapetaan eläimiä ?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Metsästäjät metsästävät, maanomistajien luvalla, valtion lupajärjestelmän mukaisesti. Mihin ihmeeseen sen ulkopuolisen oikeus ostaa lihoja perustuisi? Kateuteenko?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tottakai, kateuteen! Olen hyvin kateellinen siitä, että en pääse tappamaan kaunista eläintä. Saati syömään hänen hyvin marinoitunutta lihaansa.

Ymmärrän hyvin, miten riistaeläinten tappamisen puolustajat täällä elämöivät. Viimeksi kuulin Pauli Aalto-Setälän tappajameiningin. Ennen ihailin häntä, nyt en voi sietää.

Itse en tappaisi hiirtäkään, vaikka söisi perheeni viimeisen juuston.

Erilaisia olemme, onneksemme!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

No, vaihtoehto on kasvattaa susi- ja karhukantaa melkoisesti nykysestä. Myös siellä pääkaupunkiseudulla.

Ja kyllähän jotkut metsästysseurat myyvät saalistaan. Saa sitä ravintoloistakin siis.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Pääkaupunkiseudulla tietääkseni ainakin Hakaniemen kauppahallista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #10

Kyllä, hirvenlihaa voi ostaa myös Kauppahalleissa, mutta ei kylillä metsästysseuran sisäpiirin ulkopuolelta.

On mahdollista, että myyntikin on Suomessa rajattua.

Kaikesta huolimatta, on outoa, että kansallinen varantomme, hirvet ja peurat, ovat vain metsästysseurojen yksinomaisuutta.

Tiedän, että sisäpiireissä kehuskellaan kaadoilla ja kuinka monta kiloa on laitettu pakkaseen. Ei tunnut hyvältä. Ei.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Ei varmaan tuntuisi hyvältä seistä räntäsateessa hiljaa paikallaan passissakaan, tai olla ajomiehenä. Ei se hirvenliha vaivatta tule. Enkä ainakaan minä ole kuullut että lihalla tai kaadoilla kehuskeltaisiin, paitsi joskus ollaan tyytyväisiä sarviin.

Muuhun kirjoittamaasi saitkin jo vastaukset.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #21

Seija, kiitos, että jaksat! Kyse ei olekaan siitä, minkä vaivan metsästäjät näkevät saaliinsa eteen - siitähän he kuitenkin nauttivat. Saa olla poissa kotoa, nalkuttavan vaimon viereltä ja nauttia notskin äärellä pannukahviaja kertoa toinen toistaan ihmeellisempiä tarinoita 'kaadoista'.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

"Saa olla poissa kotoa, nalkuttavan vaimon viereltä.."

Voi kiitos, tämä nyt oli aivan liikaa.

Olin ennen maalla hirvestysaikaan noukkimassa suppilovahveroita, nyt sen hoitaa miniä ja minä muonituksen kun tulevat iltaisin, elleivät yövy maalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Mirjam osta nyt tulevaksi jahtikaudeksi kaatolupa valtionmaille ja palkkaa metsästäjät, niin pääset riemuun osalliseksi.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #17

#17
Kyllähän vapaana juokseva hirvi on valtion omistama. Valtio määrittelee kuinka paljon hirviä kullakin aluella saa/tulee kaataa sillä jos hirviä on jollakin alueella paljon niin ne aiheuttavat vahinkoa mm. taimistotuhoja ja liikenne onnettomuuksia jotka valtio joutuu korvaamaan. Alueiden metsästys-seurat saavat kaato oikeuksia esim. hallinnassan olevalla metsä maan pinta-alan mukaan, tietääkseni kaatoluvista joutuu maksamaan valtiolle.

Se taas on eri asia miten metsästys-seurat jakavat kaadetut hirvet. Varmasti on useampia tapoja. Itse en kuulu metsästys-seuraan mutta maata luovuttamalla seuralle olen kiitettävä usein saanut lihaa. Mielelläni olen luovuttanut metsästys oikeuden sillä metsille hirvien aiheuttamat tuhot saattaisivat olla pahoja.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #56

Paavo, V., olen sitä mieltä, että metsästysseuroille myönnettävät
kaatoluvat on ok., mutta lihat on saatava myyntiin kaikelle kansalle - ei vain sisäpiirille.

Voi olla, että seuratoiminnan motiivi loppuisi siihen - tai sitten kaatomäärien pisteet muodostuisivat tärkeimmiksi toiminnan jatkumolle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #64

"..mutta lihat on saatava myyntiin kaikelle kansalle - ei vain sisäpiirille."

Ensinnäkään ei ole mitään sisäpiiriä, vaan se hirviporukka, joka on hankkinut metsästysmaat, hankkinut ja maksanut pyyntiluvat jne.

Ja kuka ja kuinkahan sen lihankin hinnoittelisi hirviporukan palkkoineen + ylityökorvauksineen, ynnä kilometrikorvauksineen ja kaikkine muine kuluineen, vai ihan hyväntekeväisyyspohjaltako ajattelit?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Kuuluvat kauppahallitkin metsästysseurueiden sisäpiireihin ?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #9

Kari H., kiitos palautteistasi. Maailman selkärankaisista yli 50% on kadonnut. Tarvitsemmeko me jatkaa tätä rataa, tappaa enemmän kuin nälkämme vaatii.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #19

Näinhän se on, mutta Suomessa on kuitenkin menty, ja mennään parempaan suuntaan. Ja metsästetty liha on sentään sieltä eettisimmästä päästä.

On myös muistettava, että ihminen ON sekasyöjä. Kasvissyönti ei siis oikeastaan ole luonnollista meille. Ja jos esi-isämme olisivat olleet kasvissyöjiä, ei Suomenniemeä olisi koskaan asutettu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #19

Mirjam, tiedätkö jossain toimitetun hirvenlihaa hävtettäväksi Honkajoella ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mirjam, moni metsästysseurue huutokauppaa hirvenvasan ruhon, osallistu huutokauppaan, niin pääset paloittelemaan ja senjälkeen valmistamaan ateriaasi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #16

Aimo, kiitos kommenteistasi! Itse en syö lihaa, joten huutokauppa lihoista ei kiinnosta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Järkytyn aina, kun FB -sivuilleni on kuvattu kaadettu hirvenvasa. Tai hänen emonsa, jonka nykyisin saa kaataa vasan viereltä.

Valitettavasti tähän ryhmään kuuluu veljeni ja toisen veljen poika.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aimo taisi jo mainita susista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sehän hyvä, kun kala ei syö, niin matokin säästyy, joten sukulaisesi saavat syödä hirvenlihansa itse.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Voi voi, Aimo! Ilkeyttä se on pienikin ilkeys.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #49

Kuka sinulle on ollut ilkeä ?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hirvilehmä jota vasa seuraa ei saa ampua.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hannu Aro, olen ymmärtänyt, että uuden lain mukaan myös hirvilehmän saa ampua vasansa viereltä. Julmuutta, jota on vaikea hyväksyä. Otan vielä selvää.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #48

Hirvilehmää ei saa ampua jos vasa seuraa. On ihan selvä asia, tästä on turha väitellä.

"Nykyisin tuomioistuimiin on päätynyt tapauksia, joissa metsästäjä ei esimerkiksi ole tiennyt, että yksin liikkuvalla hirvellä on ollut vasa, joka on kulkenut eri reittejä tai ollut piilossa. Käytännössä vasasuoja säilyy metsästyksen ohjeistuksessa ja eettisissä säännöissä".

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Tähtitaivas .

Emää EI SAA ampua vasalta. Tietosi on virheellistä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Joku nyt selvästi riepoo, mutta ei valkene mikä.

Hirvenlihoja ei jaeta kaikille halukkaille, mutta en minä niitä lihoja nyt haluakkaan. Murhaa koko metsästys. Epäreilua on myös että maata omistavaa vain maanomistajat. Heidänkin maansa varmaan pitäisi jakaa kaikkien halukkaiden kesken.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hirvenlihaa myydään lihakaupoissa, se on eläinlääkärin toimesta tarkastettu aina. Sensijaan metsästysseuran tarkastamatonta lihaa ei saa myydä, metsästysseura ei ole lihakauppa. Maanomistajalla on ensisijainen oikeus metsästää maillaan, yleensä maata ei yhdellä omistajalla ole niin paljoa että valtio myöntäisi hirvenkaatolupia yksityishenkilölle.

Metsästysseura vuokraa maat metsästystä ja riistanhoitoa varten omistajilta, jotka luovuttavat riistanhoidon ja metsästyksen haluamallaan tavalla metsästysseuralle. Maanomistaja voi kieltää pienriistan metsästyksen alueellaan, tai hirvenmetsästyksen jne. jos haluaa. Metsästyssopimuksen maanomistaja voi aina halutessaan purkaa, jos maanomistaja itse metsästää seuran vuokraamilla mailla, ei hän voi kieltää muita metsästämästä omalla alueellaan.

Metsästysseurassa noudatetaan metsästyslakia, lihan myynti ei ole metsästysseuran toiminnan tarkoitus.

Valtio omistaa suuria metsäalueita joilla jokainen metsästyskortin ja muut luvat omistava saa metsästää myös hirveä. Hirvenmetsästys on kaikille suomalaisille mahdollista jos täyttää lain ja asetusten ehdot. Hirvenmetsästäjät ovat tasapuolisessa asemassa, ja kaikilla on siihen mahdollisuus sukupuoleen ym. varallisuuteen katsomatta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Metsästys on tarpeetonta. Sisäpiirien ilottelua - nuotiotulien äärellä kossun kallistelua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oletko ollut paikalla kallistelemassa ?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #59

Onko Aimolla oma 'hirvi ojassa', kun on noin vitsikäs!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #63

Niitä sisäpiiriläisiä oli Riistakeskuksen mukaan viime vuonna 306 277.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #63

Ei enään, sillä en ole nyt porokassa ja lopetin kaatomäärieni laskemisen, kun sata tuli täyteen.

Jukka Hannus

Hirvenlihaa ei saa ulkopuoliset. Sitten sitä kuitenkin saa kauppahallista. Ei kelpaa, kun en syö lihaa...

Kossua kallistellaan oon kuullu. Ei kuulemma saa ostaa. Kuulemma saa ampua emän vasalta. Ei saa ampua. Sitä ei vain ole enää sanktioitu. Kukaan ei tahallaan tähän syyllisty. Olet ilmeisesti kuullut tämänkin jostain??

Kaikkia se luoja elättää...

Tähtitaivas .

On kyllä törkeää väittää, että metsästyksessä juodaan alkoholia. Alkuperäisellä kirjoittajalla näyttää muutoinkin olevan todell paljon virheellistä tietoa metsästyksestä ja metsästäjän oikeudesta saaliiseen. Suosittelen hankkimaan metsästyskortin ja lähtemään metsälle, siinä ne virhekäsitykset kakkkoavat ja selviää myös työn ja kustannusten määrä, jonka metsästykseen joutuu sijoittamaan.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Kansalaiset, jotka haluaisivat hirvenlihasta nauttia, eivät sitä saa, sillä metsästysseurat pitävät huolen, että lihat jaetaan metsästysseuran sisäpiirille."

Parant haluaa loisena ilmaista lihaa? Tuntuu siltä että tämä kirjoitus on pelkkä suuri trolli, suuniteltu ihmisten ärsyttämiseksi jotta saisit sairasta mielihyvää ihmisten reaktioista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Daniel, on hämmentävää, että 'trolliksi' haukut. En syö lihaa, enkä hyväksy tappamista.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

En haukkunut sinua trolliksi, vaan sinun kirjoitustasi. En oikein käsitä mitä haet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #68

Alun leipätekstissähän lukee näin:

"Hirvet ovat kuitenkin yleiskansallista omaisuutta. Miksi hirvenlihojen jakaminen on salainen operaatio?

Kansalaiset, jotka haluaisivat hirvenlihasta nauttia, eivät sitä saa, sillä metsästysseurat pitävät huolen, että lihat jaetaan metsästysseuran sisäpiirille."

Toisin sanoen blogisti on käsittääkseni ollut lyhyesti sanottuna sitä mieltä, että vaikka hirviporukka on hankkinut metsästysmaat, aseet ja ammukset, kouluttanut koirat, rämpinyt päivät metsässä sekä mahdollisesti ajanutkin ympäriinsä ja (kaikkine tässä mainitsemattomine kuluineen) kaatanut hirven, niin sitä seuraavassa lihanjaossa pitäisi kenen tahansa kansalaisen päästä hirviporukan talkootöinään rakentamalle lahtivajalle ostamaan haluamansa palan hirvenlihaa.

Olenkohan ymmärtänyt oikein, mutta siltä on kuulostanut.

Käyttäjän HanneleSuuronen kuva
Hannele Suuronen

et syö lihaa ja vastustat hirvestystä ja silti itket täällä, hirviporukoiden tapaa jakaa lihat kaatoporukan kesken. Ajattele asia näin: hirviporukka tekee työtään ja saavat palkan lihana! Jollei tuo mene sinulla jakeluun nii tehdäänpä näin: olet oletettavasti työssä käyvä ihminen - no menehän tekemaan työsi, mutta jaa koko käteen tuleva palkkasi muille perheesi ulkopuolisille henkilöille (minä voisin ottaa siitä sellaisen siistin siivun)! Ai eikö tuo idea kelpaakaan sinulle, millainen ihminen sinä olet? Joku sisäänpäin kääntynyt kun et heti lupaa antaa osaa tilistäsi minulle?? Sama pätee hirviporukoissa, tee työsi, saat palkkasi! Luettuani noita kommentointejasi, mietin oletko jotenkin yksinkertainen tai vain kateellinen ettet ole saanut vinguttua keneltäkään lihaa. Sitten näin kommenttisi, ettet edes syö lihaa ymmärsin: olet ainoastaan sellainen pikkuinen TROLLI joka epämääräisten kommenttien sijaan kirjoittaa tärkeänä blokia ja on olevinaan jotain. Säälin sinun kaltaisia ihmisiä jotka kadehtivat muita noin paljon kuin sinä. Anna sinä hirviporukoiden tehdä työnsä ja nauttia sen työn hedelmistä!
Ennen kuin alat vinkua minulle niin: ei en ole hirviporukoissa, kyllä syön lihaa ja syön hirveäkin jos joku tarjoaa. Mutta en koskaan ole enkä tulekaan kadehtimaan hirviporukoiden lihasaalista enkä kitisemään siitä kuinka he ne jakavat. Annan sinulle neuvon ja saat sen ihan ilmaiseksi: Hanki elämä ja lopeta muiden kadehtiminen vasta sitten voit sanoa olevasi hyvä ihmiseksi!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kuinkahan paljon enemmän meillä Suomessa sattuisi näitä ikäviä hirvikolareita, jos niitä ei välillä harvennettaisi metsästyksellä?

Tiedän vähän liiankin monta kuolemaan johtanutta kolaria, joten itse olen tyytyväinen metsästäjien toimiin, joka tähtää myös tuohon niin tarpeelliseen harvennukseen. Hirviä syöviä petoja meillä on luonnossa liian vähän.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Aika monta kolaria (hirvi ja ihmis) voitaisiin välttää jos ihmiset noudattaisivat oikeita tilannenopeuksia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Daniel, kiitos kommentistasi! Tunnistan, että olen aika yksin aiheeni tiimoilta.

Tiedän, että tilannenopeudet auttaisivat parhaiten törmäyksiltä. Usein huomaan myös oravan, joka ylittää tietä - hiljennän, sillä on tarpeetonta tappaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kaija, on selvä, että joka vuosi hirviä kaadetaan harvennukseksi, jotta ihmisiä ei kuolisi. Nykyisin myös emon saa kaataa vasan viereltä, joka on mielestä täysin käsittämättömän brutaalia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Valitettavasti luontofilmeissä ei näytetä niitä eläinten brutaaleimpia kohtauksia, voisit äkkiä muuttaa mielesi siitä mikä on brutaalia ja mikä ei.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #45

Susi puree hirveltä takajalkojen jänteet poikki ja pitää sitä elävänä ravinnonlähteenään.
Hirvi ei pysty potkaisemaan taaksepäin ja tämän sudet tietävät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #61

Sanoit tuon aika kauniisti, olen yrittänyt miettiä miten kertoisin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #61

Luonto osaa olla julma, ja siksi luontofilmeissä panen silmät kiinni, kun leijona saa saaliinsa kiinni. Ei se ole mukavaa katsottavaa, mutta syödä niidenkin vain pitää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä se ajatus tunnu ollenkaan mukavalta, jos pikkuiset jäävät liian aikaisin ilman emon suojaa. Muuten minulle nämä metsästyshommat ovat täyttä hebreaa.... En tunne ketään kuka itse metsästäisi, mutta mitä olen heistä lukenut, niin varmaankin se on monille hyvinkin tärkeä ja kiva harrastus. Nyt Mirjami sohaisit pahasti muurahaispesää:)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #47

Kaija, tiesin jo ennakkoon, että aihe on arka - mutta joskus on puhkaistava kuplia, joita kukaan muu ei uskalla.

Nythän tapahtuu paljon hirvikolareja juuri siksi, että eläinparat juoksevat pakoon haulikkoja! Myös ihmiset saavat varoa metsässä liikkumistaan, sillä hirvienmetsästäjät eivät aina tunnista ihmistä hirvestä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #51

Ei tämä ole ollenkaan arka aihe, minäkin nauran kippurassa. Ja jos aiot hirvijahtiin niin älä suotta osta haulikkoa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #51

Tuota. Ei niitä haulikolla pyydetä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #70

Ei laillisessa metsästyksessä, vaikka haulikon täyteinen olisi paras koiramiehelle.

Käyttäjän JussiSyrjl kuva
Jussi Syrjälä Vastaus kommenttiin #51

Te arvoisa Mirjami olette nyt itse luoneet tyhjästä kuplan, jota alatte puhkomaan. Kaikilla kansalaisilla on ihan yhtälainen mahdollisuus päästä jakamaan hirvenlihoja. Metsästäjätutkintoa vain suorittamaan, mukaan seuratoimintaan ja hirviporukkaan. Jos ei ole mahdollisuutta päästä seuraan, aina voi kerätä porukan ja hakea lupia valtion maille. Hirviporukoiden on usein hyvin vaikea lihoja myydä, vaikka sitä haluaisivatkin tehdä. Silloin täytyy tilat olla teurastamon luokkaa, kylmäketjut kunnossa ja liha eläinlääkärin tarkastamaa. Kaikilla seuroilla ei tällaisia tiloja ole. Se täytyy muistaa, että seuran jäsennyyteen kuuluu usein myös paljon muuta toimintaa, kun pelkkä metsästys. Riistanhoitotyötä metsästyksen lisäksi on eläinten elinolosuhteiden ylläpitäminen, kuten esimerkiksi ruokinnat, riistapeltojen perustaminen ja riistametsän hoito. Näillä toimilla metsästyksen lisäksi pyritään turvaamaan myös lajin elinvoimaa. Yksinkertaisesti sanottuna, metsästyksellä ja riistanhoidolla pyritään säilyttämään kaikki lajit elinvoimaisina, ja turvaamaan näille hyvät elinolosuhteet. Lisäksi, jos hirvenmetsästys lopetettaisiin, kasvaisi kanta alle viidessä vuodessa kestämättömäksi. Aiheesta voit helposti lukea myös täältä netistä useita tutkimuksia. Vasasuoja poistettiin metsästysrikoksista, mutta se ei edelleenkään ole sen sallitumpaa, kun aiemminkaan. Yksikään metsästäjä ei tietoisesti lähde kaatamaan naarasta, jolla on vasat saati kersku tällaisella mahdollisella vahingolla somessa. Haulikoilla ei hirveä saa metsästää.
Valitettavasti kirjoituksestasi, kuten yleensäkin kaikkien metsästyksen vastustajien kirjoituksista huokuu täydellinen tietämättömyys metsästyksestä ja siihen liittyvistä asioista. Minkäänlaisia faktoja tai edes fiktiopohjaisia järkeviä argumentteja et ole tässä ketjussa pystynyt esittämään mielipiteesi pohjaksi. 98% metsästäjistä (joka muuten on aika iso määrä ihmisiä) on enemmän perillä luonnosta ja sen elinvoiman ylläpitämisestä ja kestävyydestä, kuin mitä kaikki "luonnonsuojelijat" ja metsästyksen vastustajat (joita muuten on melko vähän).

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Erinomaisen hauskaa ja hyödyllistä luettavaa tämä ketju. Olisiko blogisti pahoillaan jonkun toisen puolesta kun ei itse hirvenlihaa halua? Joka tapauksessa niillä "kylillä", tai isommissakin kaupungeissa olen kyllä hirveä saanut ostettua, paitsi kauppahallista, niin ihan vain suuni aukaisemalla. Aina joku on tuntenut jonkun jolla on ollut ylimääräistä. Ei mitään ongelmaa. En nyt vaan ymmärrä pointtia, pahoitteluni siitä.

Käyttäjän VesaEkstrm kuva
Vesa Ekström

Ihan vain muutamaan väitteeseen voisin kommentoida ja vaikkapa kysyäkin:

"Hirvenliha on arvostettua, mutta saatavilla useimmiten vain seuran omien jäsenten perheille ja sukulaisille."

Hirvenliha on arvostettua, ja se todellakin jaetaan useimmiten metsästysseuran jäsenille, ja kas kummaa, siinä jäsenten perheet ja sukulaisetkin tulevat mukaan kuvaan. Mikä minua hiukan hämää, niin jo tässä lauseessa aloittaja myöntää, että lihaa siis jaetaan muuallekin?

"Hirvet ovat kuitenkin yleiskansallista omaisuutta. Miksi hirvenlihojen jakaminen on salainen operaatio?"

Miten niin salainen operaatio? Hirvenmetsästys on melkoisen säädeltyä puuhaa, josta saa edes hiukan asiaan perehtymällä hyvinkin selvää. Kannattaa lukea ketjun muitakin kommentteja.

"Kansalaiset, jotka haluaisivat hirvenlihasta nauttia, eivät sitä saa, sillä metsästysseurat pitävät huolen, että lihat jaetaan metsästysseuran sisäpiirille."

Jos metsästysseurassa on vielä lisäksi sisäpiiri, ei kyseisellä metsästysseuralla ole pitkällä tähtäimellä menestymisen mahdollisuuksia. Hirvenlihaa on muuten myös myynnissä, ja sitäkin säädellään erilaisin määräyksin sangen tarkasti.

"Metsästysseurat ovat kuitenkin sisäpiiriläisiä, joita koskee vaitiolo."

No nyt sitten kaikki metsästysseurat ovat jossakin sisäpiirissä, jossa vallitsee "omertan laki"? Hirvieläinten metsästys on melkoisen tarkasti säädeltyä ja luvanvaraista toimintaa, joten jatkuva väite siitä, että kyse olisi "sisäpiiritoiminnasta", ihmetyttää. Toki kaikki sellainen toiminta, mihin ei itse osallistu, saattaa kuulostaa sisäpiiripuuhastelulta, mutta siinä tapauksessa kehoitan tutustumaan asiaan tarkemmin, enkä, ainkaan itse, ryntäisi heti ilmaisemaan itseäni.

Käyttäjän TommiJormalainen kuva
Tommi Jormalainen

Mirjami taitaa olla ihan ehta kommunisti. Hirviä on Suomessa noin satatuhatta ja jokaista kymmentä aikuista kohden syntyy vuosittain n 6 vasaa, voit miettiä millainen määrä hirviä ja niiden aiheuttamia taimikkotuhoja ja hirvikolareita olisi jos niitä ei metsästettäisi. Siinä olet osittain oikeassa että metsästysseuroihin valikoituu monesti ns parempiosaiset koska monissa metsästysseuroissa ei käytännössä pääse seuraan jos ei omista kymmeniä hehtaareita maata, vaikka seuran omat säännöt sanoisikin muuta. Metsähallitus tarjoaa toki vuokramaita hivijahtiinkin jahka muut luvat ja asiat on kunnossa.

Käyttäjän JussiHeinaho kuva
Jussi Heinäaho

Sulla vähän ontuu tämä kirjoittelu. Ensin olet tuohtunut siitä ettet saa lihaa hakea ilmaiseksi, sitten haluatkin ostaa ja lopuksi sanot, ettei eläimiä saa tappaa ollenkaan? Suurinosa seuroista, joilla on paljon lupia, järjestävät huutokauppoja lihoille. Niissä yleensä myydään yksi hirvi lihana jokaiselle halukkaalle. Toinen malli on, kuten meillä, myydä lupia seuroille joilla ei omia maita ole. Kas taas pääsi seuran ulkopuoliset lihoista jaolle. Toki se edellyttää oma aloitteista metsästämistä tai huutokauppojen seuraamista/käymistä paikan päällä. Selvästi huomaa sinun täyden tietämättömyyden asiasta. Itse olen ollut alunperin aloittanut seurassa opiskelijana, joten se että harrastus olisi jotenkin elitistien puuhaa on täyttä potaskaa. Voit laskea hirvenlihan hinnan ihan itse (kulut: metsästyskoe, metsästyskortti, ampumakoe, ase, luodit, mahdollinen koira, koiran koulutus ym.) Olisitko itse valmis antamaan esimerkiksi koulutuksestasi vastaavasta työstä osan palkasta pois vain sen takia ettei kaikilla ole siihen mahdollisuutta kouluttautua? Todennäköisesti et ole. Minulta voit nytkin tulla ostamaan vakuumipakastettua lihaa, tervetuloa. Halpaan hintaan? Ei. Siihen lasketaan kulut päälle. Et saa poroakaan kaupasta halvalla.

Käyttäjän Ari-PekkaPalmu kuva
Ari-Pekka Palmu

Pitää huomioida, että seurat maksavat valtiolle hirviluvista(niistä maksetaan mm. maanomistajien metsätuhoja ym. itse laskin , että tänäkin syksynä lupamaksuja /jäsen n. 300€ ja aika monta työvaihetta, ennen kuin liha lautasella. meilläkin mastojen louhikkoisuuden vuoksi vedetään hirvet tienvarteen miehissä köydellä...helppohan siihen olis sivullisten osallistua vain lihanjakoon...

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Mielenkiintoinen ja tärkeä blogi. Laajennan hieman blogin aihepiiriä. :)

Jokamiehen oikeudella metsistämme kerätyt marjat, kotitarvekalastuksen piiriin kuuluvat kalat ja vastaavat hyödykkeet ovat myös määrättyyn rajaan saakkan yhteiskansallista omaisuuttamme.

Tulisiko kaikkien luonnonvarojemme jakamisesta pitää jonkinlaista julkista, mahdollisesti jopa verotuksen piiriin kuuluvaa kirjanpitoa, jolla varmistetaan luonnonvarojemme tasainen jakautuminen kaikkien halukkaiden kesken?

Esimerkiksi Kehä III sisäpuolella asuvat kansalaiset eivät nykyisin pääse nauttimaan yhteiskansalliseen omaisuuteemme kuuluvista luonnonvaroista samassa mitassa kuin pohjoisemman Suomen asukkaat?

Käyttäjän TommiJormalainen kuva
Tommi Jormalainen

Tottakai, jos joku ajaa omalla autollaan omilla bensoillaa marjapaikoille ja näkee vaivaa kerätä muutaman ämpärillisen marjoja niin tottahan marjat on jaettava koko kansakunnan kesken, nehän on jumalauta yhteistä omaisuutta niinkun hirvet ja muukin riista!

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#82

Entä pitäisikö jokamiehen oikeudet, kuten oikeus marjastamiseen ja sienestämiseen yksityisen tai valtion omistamilla mailla poistaa kokonaan lainsäädännöstä? Tulisiko marjastuksen ja sienestyksen valtion tai kunnan mailla olla luvanvaraista toimintaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #87

Ilman muuta pitää olla luvanvaraista ja sakot siitä osuudesta, joka jää metsiin eläinten syötäväksi. Marjoistahan poimitaan vain n. 10 %, sienistä ei liene tietoa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #91

#91

Marjat ja sienet ovat erittäin tärkeä ravinnonlähde monille luonnonvaraisille eläimille. Olisiko tarpeellista muuttaa marjastus ja sienestys maksulliseksi ja käyttää näin kerätyt varat luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä tukevaan toimintaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #94

Ettäkö huonoina marja- ja sienivuosina pitäisi vielä maksaakin. Eikä se muutenkaan olisi tasapuolista kun on hyviä ja huonoja alueitakin.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #95

#95

Verottaja voisi mahdollisesti arvioida maksun suuruuden kunakin marja- ja sienivuotena erikseen ja ehkä tasata maksut useammalle vuodelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #111

Kts. kommenttisi #94: "Olisiko tarpeellista muuttaa marjastus ja sienestys maksulliseksi ja käyttää näin kerätyt varat luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä tukevaan toimintaan?"

Siinähän olisi veroviranomaisilla paperitöineen puuhasteltavaa, montakohan pitäisi palkata lisää.

- Kärsiikö kysyä kirjoitteletko ihan tosissasi?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #112

#112

" Kärsiikö kysyä kirjoitteletko ihan tosissasi?"

Yhteiskunnallinen ja maantieteellinen epätasa-arvoisuus yhteisten luonnonvarojemme hyödyntämisessä ansaitsee mielestäni vakavan keskustelun, jossa otetaan huomioon myös alueellisen eriarvoisuuden rakentumisen mekanismeja sekä hyvinvointivaltion keskeisiä toimintoja eriarvoistumisen näkökulmasta. Lähtökohta on tietenkin se valitettava havainto, että maantieteellinen eriarvoisuus ei kosketa vain heikoimmassa asemassa olevia pääkaupunkiseudun asukkaita, vaan se vaikuttaa epätasa-arvoistavasti koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointiin kaikkialla Suomessa pohjoisimpaan Lappiin saakka.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa linjataan, että eriarvoisuuden kasvu on vaara suomalaiselle yhteiskunnalle ja elämäntavalle. Luonnonvarojemme hyödyntämistä koskevalla tutkimuksella tulisi pikaisesti selvittää yhteisen kansallisen omaisuutemme epätasaisesta jakautumisesta seuraavia maantieteellisen ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden syntymekanismeja sekä arvioida keinoja, joilla tätä eriarvoisuutta voidaan vähentää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #115

"Luonnonvarojemme hyödyntämistä koskevalla tutkimuksella tulisi pikaisesti selvittää yhteisen kansallisen omaisuutemme epätasaisesta jakautumisesta .."

Älä luovuta, olet todennäköisesti keksimäisilläsi ikiliikkujan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #119

#119

"Älä luovuta, olet todennäköisesti keksimäisilläsi ikiliikkujan."

Olen jossain määrin samaa mieltä, mutta kuitenkin hieman eri merkityksessä. "Ikiliikkujat" ovat nimittäin kuviteltuja koneita tai järjestelmiä, jotka pysyvät jatkuvasti käynnissä ilman, että niihin tarvitsee tuoda energiaa. Nämä kuvitteelliset järjestelmät voidaan jakaa kolmeen ryhmään. "Kolmannen lajin ikiliikkuja" on systeemi, jossa ainakin jokin osa pysyy jatkuvasti liikkeessä, koska siihen ei vaikuta kitka tai muut liikettä vastustavat voimat.

Yhteiskunnallisessa kontekstissa kolmannen lajin "ikiliikkuja" edustaisi esimerkiksi sellaista rakenteellista organisaatiomallia, jossa muutosvastarinnan aiheuttamaa "kitkaa tai liikettä vastustavan voimaa" ei enää käytännössä esiinny. Se edellyttää tietysti laajaa yhteiskunnallista konsensusta ja motivaatiota suunnasta kohti eriarvoistavien rakenteiden purkamista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #125

Sitä kitkaa kyllä syntyy jos yritetään jakaa niitä luonnonvaroja niin että kauppiaiden marjat, sienet, hillot, mehut, pakasteet, sienisäilykkeet jne. jäävät myymättä, tai myynti vähenee.

Kaj Granlund

Hetki sitten hirvimetsältä palanneena pääsin taas äimistelemään tätä kalleinta kansallisomaisuutta, joka taatusti kuuluu jokamiehen oikeuksiin - kateus.

Voin kertoa Mirjamille, että hirvenlihaa on myynnissä ja sitä saa ostaa monesta eri paikasta. Veikkaan myös, että hirvenliha on ostettuna halvempaa kuin metsästettynä. Kun lähdetään laskemaan mitä tuo metsästys maksaa suhteessa saatuihin lihoihin, niin käy kuten kaikkien harrastusten kanssa - kalliimmaksi menee.

Jokainen suomalainen pääsee halutessaan vapaasti hirvimetsälle. Meidän kunnassamme liki puolet hirviporukoista ovat sellaisia, jotka vuokraavat valtiolta metsäalueen yhdeksi syksyksi ja menevät sinne pyyntiin. Ei muuta kuin kokoamaan ikioma porukka ja anomukset Metsähallitukselle ennen helmikuun alkua 2017. Metsästyslakimme sanoo nimenomaisesti, että etusija Metsähallituksen maille on ihmisillä, joilla ei ole muuta mahdollisuutta metsästää.

Monet omilla maillaan metsästävät porukat ottavat myös maksua vastaan vieraita.

Useimmilla hirviporukoilla on lähtökohtana, että jokaisena viikonloppuna on oltava jahdissa la. 08:00 - su. 16:00, jotta oikeus lihaan syntyisi. Hommaan sisältyy riistanhoitomaksut, ampumakokeet, passissa paleleminen joka viikonloppu satoi tai paistoi, saaliin suolistaminen metsässä, käsin vetäminen lähimmälle maantieelle, riiputtaminen, paloittelu, viranomaisbyrokratia (johtajalle), riistakeskusken lupamaksut + 120 euroa / aikuinen hirvi. Tämä pätee sekä valtion mailla että yksityisillä mailla. Hirvenpyynti ei ole sitä että mennään metsään ja ammutaan, vaan sen onnistuminen edellyttää vähintään 2 - 3 hyvin toimivaa hirvikoiraa, kokenutta väkeä ja riittävästi passi / vetomiehiä.

Meillä on vuosien varrella ollut porukassa noita hirvenmetsästäjiä Kehä III sisäpuolelta ja yksi vuosi on useimmille riittänyt, jonka jälkeen lihat mielummin on hankittu marketin tiskiltä. Kun ajaa n. 1000 km joka viikonloppu 1.10 - 31.12 välisenä aikana ja saalista saa kaudessa n. 10 - 15 kg, niin saadun lihan arvo on viime talven taksan mukaan 115 euroa (7,5 €/kg).

Tätä tulee suhteuttaa 12 tunnin ajoon, 20 tunnin passissa seisomiseen ja kahden yön hotellimajoitukseen / viikonloppu. Voit itse arvioida, kuinka etuoikeutettuja me oikeasti olemme.

Sakarille ihan erikseen, että asuminen Kehä III sisäpuolelle on oma valinta. Sinulla on siellä etuja, joista maaseudulla voi uneksia ja joita ette millään hinnalla halua jakaa "maalaisten" kanssa. Mistä kumman syystä haluatte omia itsellenne sitä vähää mitä meille on tänne jäänyt?

jk. Olen asunut Kehä III sisäpuolella koko työurani ajan, joten osaan verrata olosuhteita.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#100

"Sakarille ihan erikseen, että asuminen Kehä III sisäpuolelle on oma valinta. Sinulla on siellä etuja, joista maaseudulla voi uneksia ja joita ette millään hinnalla halua jakaa "maalaisten" kanssa. Mistä kumman syystä haluatte omia itsellenne sitä vähää mitä meille on tänne jäänyt?"

Monet joutuvat valitettavasti työn tai elämäntilanteen vuoksi asumaan pääkaupunkiseudulla, vaikka mieli olisikin aivan muualla.

Periaatteessa olisi varmaankin mahdollista siirtää pääkaupunkiseudulle riittävästi hirvieläimiä muualta Suomesta, jotta myös helsinkiläiset pääsisivät harrastamaan metsästystä vaikkapa Keskuspuistossa. Alue pitäisi silloin luonnollisesti aidata ja hirvenmetsästys toteuttaa esimerkiksi metsästyslinjaisten mäyräkoirien ja tainnutusaseiden kanssa. Pysäyttävien hirvikoirien ja luotiaseiden käyttö asutuskeskusten välittömässä läheisyydessä olisi tietysti täysin poissuljettua. Kunnaneläinlääkärit voitaisiin viimekädessä velvoittaa hoitamaan metsästyksen yhteydessä tainnutusaseilla pysäytettyjen hirvieläinten jatkokäsittelyä sekä hirvenlihan pakkausta ja jakelua helsinkiläisille.

Marjastus- ja sienestysmahdollisuuksien järjestäminen Kehä III sisäpuolelle on haastavaa, mutta tätä varten voitaisiin ehkä kehittää jonkinlainen logistiikka, jolla maaseudulla kerättyjä marjoja voitaisiin siirtää uudelleenpoimittaviksi esimerkiksi Keskuspuistoon.

Nämä visiot saattavat nopeasti ajateltuina kuulostaa kovin radikaaleilta, mutta alueellisen tasa-arvon ja kunnallisen demokratian toteuttamiseksi niitäkin tulisi silti tutkia vakavasti. Eri puolueiden nimeämistä asiantuntijoista koostuva työryhmä tulisi vähintäänkin kerätä kokoon pohtimaan vaihtoehtoja eri yhteiskuntaluokkien ja maantieteellisten alueiden välisten luonnonvarojen hyödyntämisessä vallitsevan epätasa-arvoisuuden kitkemiseksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #106

"..jolla maaseudulla kerättyjä marjoja voitaisiin siirtää uudelleenpoimittaviksi esimerkiksi Keskuspuistoon."

Kaupungin puistoistahan varoitetaan keräämästä sieniä, ja siinä Mannerheimintien vieressä olisikin mainio paikka varsinkin sienille, jotka keräävät itseensä kaikki saasteet.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #107

#107

Pelkkä logistinen ongelma, marjat ja sienet pitää vain pystyä kierrättämään riittävän nopeasti takaisin loppukäyttäjälle. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #110

Ei se pelkkä logistiikan ongelma ole, kuka ne marjat keräisi, joku maalla asuvako ilmaiseksi, vai maksaisko niistä kunta tai valtio? Ja miten kartoitettaisiin ketkä niitä saisivat sieltä Keskuspuistosta poimia ja paljonko, ja montakohan virkailijaa siihenkin tarvittaisiin.

Ehdotuksillasi on kieltämättä mojova työllistävä vaikutus, keksisitkö vielä kuka maksaa? Robin Hood?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #116

#116

"Ehdotuksillasi on kieltämättä mojova työllistävä vaikutus, keksisitkö vielä kuka maksaa?"

Eräs toteutuksen hienoimpia puolia - alueellisen tasa-arvoisuuden parantamisen lisäksi - olisikin juuri sen työllistävä vaikutus. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä sekä turvapaikkapäätöstä odottelevia turvapaikanhakijoita voitaisiin rekrytoida mukaan toimintaan ja järjestää samalla erilaisille erityisryhmille mielekästä ja terapeuttista toimintaa. Ylimääräiset kustannukset jäävät joka tapauksessa valtion maksettaviksi, mutta näin saadaan edes jonkinlainen vastike käytetylle rahalle.

Helsinkiläiset ovat tietysti kiinnostuneista omaan lähiympäristöönsä liittyvistä kysymyksistä, jolloin esimerkiksi Keskuspuistoon siirrettyjen luonnonvarojen jakamisesta voitaisiin päättää lähidemokratian keinoin. Asukkaiden omaehtoisen aktiivisuuden tukemisella vahvistettaisiin samalla oman asuinalueen yhteisöllisyyden tunnetta. Yhteisesti järjestetty toiminta vahvistaisi asukkaisen identiteettiä ja antaisi pohjaa yhteiselle näkemykselle esimerkiksi Keskuspuiston kehittämisestä. Myös erilaisten alueellisten vähemmistöryhmien asemaa voitaisiin tässä tarkoituksessa virallistaa.

Kaupunginosayhdistykset ja alueelliset kehittämistoimikunnat vaikuttaisivat oman asiantuntemuksensa kautta Keskuspuiston kehittämiseen ja myös sitä koskkeviin kaavoituskysymyksiin yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Useilla sidosryhmillä voisi olla laajaa vuorovaikutusta alueen asukkaiden kanssa. Eri paikallistoimijoilla olisi suuri merktys jo suunnitelman valmisteluvaiheessa, arvioinnissa ja toimintojen koordinoinnissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #121

Niinpä voitaisiin työllistää, mutta thai- ja muita ulkomaisia poimijoita on ollut täällä siksi että kantaväestöä ei saada edes mansikkamaille saati metsiin.

Mitä muuten arvelet tori- ja muiden kauppiaiden ajattelevan siitä että Keskuspuisto muutettaisiin kaupunkilaisten marja- ja sieniapajaksi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #116

Johan teillä alkoi mielikuvitus lentää:) Ongelma on kyllä niin suuri, että siihen tarvitaan vielä monta kokousta ja toimikuntaa - tupakkia ja aikaa kuluu vielä vuosia, että saadaan tämäkin asia kuntoon. Mitäs perustuslaki tähän sanoo?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #130

Kaija, sattuneesta syystä kirjoittelin kieli poskessa, taisit lopusta huomatakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #131

Seija, tottamaar huomasin, mutta olin vielä ehdottomassa sinulle uuden lainvalmistelukomitean puheenjohtajan paikkaa. Sinähän olet muistaakseni meidän usarilaisten oma Annie, eiku Seija Mestariampuja, jolla on myös hyvin opetut ja jäljestäjämestari koiraratkin vielä takataskussasi. Eikös?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #132

Ei niitä ole enää, käytin niitä jäljestämisvaliorekkujani hirvestysaikaan maalla siltä varalta että tulisi haavakko, mutta koskaan ei onneksi tullut. Eikä ole enää metsästyskorttiakaan, jätin maksamatta kun tyttärelläkin on ja poika alkoi hirvestääkin. Jotta jälkikasvua on.

Käyttäjän EeroNenonen1 kuva
Eero Nenonen

Kyllähän sitä lihaa tulee kauppoihin ihan niin paljon kuin sitä elintarvikelainsäädännön puitteissa on mahdollista niihin toimittaa...

Metsästäjille itselleen nuo lihat tulevat todellisuudessa huomattavasti kalliimmaksi kuin kaupasta saatava naudan sisäfile keskimääräiseltä kilohinnaltaan, joten sen verran arvokkaasta tavarasta on kyse. Kyllä sitä mielellään itse syö, koska siitä saatava tuotto ei peitä kustannuksia...

Lihan toimittaminen kauppaan vaatii tiettyjä perusedellytyksiä lähtien hirven kaadosta alkaen. Koska kyseessä on herkästi pilaantuva elintarvike, täytyy koko ketjun sieltä kaadolta kaupan tiskille täyttää voimassa oleva elintarvikelainsäädäntö kaikkine tarkastuksineen ja niistä olevine dokumentteineen niin riistan itsensä kuin sen käsittelytilojen ja kuljetustenkin osalta.

Asiaan on tullut selkeytyksiä ja tuota on viime vuosina yksinkertaistettu juuri siitä syystä, että monissa seurueissa olisi halua tuohon lihan toimittamiseen, jotta niillä tuotoilla pystyttäisiin parantamaan tuota samaa toimintaedellytystä... Useimmilla vain ei vielä riitä resurssit tuohon kaikkeen.

Hirvieläinten metsästys on myös lainsäädännöllä melko tarkkaan säädeltyä ja näillä pyritään pitämään hirvikannan populaatio "sopivana" niin liikenneturvallisuuden, metsävahinkojen ehkäisyn kuin populaatiolle itselleen riittävän terveellisen koon suhteen. Hirvieläinten metsästys on käytännössä verrattavissa harrastukseen pohjautuvaan vapaaehtoiseen työntekoon, josta nuo työn tekijät vieläpä maksavat sen sijaan, että siitä heille maksettaisiin. On varsin ymmärrettävää, että he siitä myös osansa haluavat nauttia. Jokainen seurue järjestää myös edelleen hirvipeijaisia, joissa osallisina on paljon muita kuin pelkästään tuo "sisäpiiri". Ne ovat kiitosjuhla maanomistajille ja usein myös se seudun odotetuin yhteistapahtuma, jonne oikein lehti-ilmoituksilla kutsutaan maanomistajien lisäksi myös alueella asuvat sekä vielä naapuriseurueiden edustajatkin.

Jos tuota hirvenlihaa ei sitten omasta mielestä ole riittävästi saatavilla, niin siitä vaan sitten metsästäjätutkintoa suorittamaan, tekemään ase- ja varustehankintoja (joissa myös mukavasti lainsäädännöllisiä vaikutteita), suorittamaan vaadittava ammuntakoe (seurueissa itsessään pelkkä ammuntakoe ei yleensä riitä, vaan vaaditaan myös erillinen osallistuminen liikkuvaan riistakuvioon ampumiseen, koska tuo ammuntakoe on nykyään pelkkään paikallaan olevaan maaliin ampuminen), perehtymään hirvieläinjahdin lainsäädäntöön. Jos ei pysty haalimaan kasaan riitävästi yhtenäistä vuokrattua maa-aluetta (vähintään 1000 ha) hirvieläinluvan saamiseksi, voi perustaa seurueen, joka sitten hakee valtion maille hirvilupaa...

Heikki Kela

Hirven metsäsätäjät ostavat hirvet valtiolta:D Metsästävät ne ja jakavat lihat. Sinä voit ihan hyvin hakeutua seuraan ja osallistua tuohon hirven ostamiseen. Se ei ole mitään salajakoa. Sinulla on siihen täysi mahdollisuus niin kuin kaikilla muillakin.

Käyttäjän HeikkiTervola kuva
Heikki Tervola

Hei Mirjami tervetuloa osallistumaan ja seuraamaan hirvijahtia Isokylän metsästysseuran maille Kemijärvelle.
Pääset näkemään ja kokemaan kuinka me täällä toimimme. Tervetuloa

Heikki Tervola
Puheenjohtaja

Ps. Mitä tai ketkä ovat ne sisäpiiriläiset joista kokoajan mainitset

Käyttäjän HeikkiTervola kuva
Heikki Tervola

Hei Mirjami tervetuloa osallistumaan ja seuraamaan hirvijahtia Isokylän metsästysseuran maille Kemijärvelle.
Pääset näkemään ja kokemaan kuinka me täällä toimimme. Tervetuloa

Heikki Tervola
Puheenjohtaja

Ps. Mitä tai ketkä ovat ne sisäpiiriläiset joista kokoajan mainitset

Käyttäjän MikaPesonen1 kuva
Mika Pesonen

Jo oli alustus. "sisäsiittoista,salaista jne".
Mirja onkin oikean kommunistin peruskuva. Järjettömän kateellinen ja samalla haluaa jakaa asioita mihin ei ole osaa ja arpaa.
Ei halua lihaa mutta ne pitäisi jakaa koko kansalle. Mielipuolista tekstiä.
"Pulloa kaadellaan nuotiolla". Onkohan tietoa vallitsevasta 0-linjasta? Jos kerta autolla kuljetaan harrastuksen pariin ja pois ei siinä silloin kallistella.
Tunnen myötähäpeää. Niin sairasta kommenttia on keskustelun aloittaja kommentoinut.

Sami Wainio

Olen mukana hirviporukassas ja olen myös ns. lihajaolla. Mun mielestä on ihan oikeutettua vaatia muidenkin saada osuutensa siitä lihasta ja olenkin valmis siitä luopumaan kustannusperusteisesti.
Kun kaikki kustannukset lasketaan niin jauhelihakilohinta on n. 55-60 euroa. Sisäfileestä joutuu maksamaan 300euroa kilo, vasikan sisäfileestä 400 euroa mutta molempia filepaloja on tarjolla vain 300g kutakin joten pitäkäähän kiirettä. Nyt kun alamme tätä lihaa myymään joudun tietysti lisäämään hintaan alv 24%.
Tilauksia otetaan vastaan

Kari Salminen
Jussi Roukka

Valtion mailla saa maattomat metsästää jA jakaa saaliinsa keskenään. sinne ei seuroihin kuuluvia hyväksytä. Pitäisikö tämäkin epäkohta poistaa??

Käyttäjän VesaEkstrm kuva
Vesa Ekström

Sinän sä mielenkiintoista ottaa esille niinkin vahvasti erilaisten lupaviranomaisten toimesta säännelty asia kuin hirvenmetsästys. Ja vieläpä syyttää sitä tiukasti sisäpiiritoiminnaksi.

Samalla logiikalla voisi esimerkiksi raskaan liikenteen kuljettajia, varsinkin niitä, joilla on lisäksi Rahtarit-jäsenyys, vaatia tilille vaikka mistä sisäpiiriotoiminnasta.

Anu Aalto

Tässä lienee kysymyksessä vähän sama asia kuin että joku kerää vaikkapa 100 kg mustikoita )ja kehuskelee fb:ssa saaliillaan :) ). Joku kateellinen on sitä mitltä, että mustikat metsässä kuuluu kaikille, joten haluaisi päästä saaliin jaolle. MUTTA se joka ne on kerännyt on ne myös ansainnut, joten jokainen kerätköön omat mustikkansa. Ja sisäpiirijakoa voi tietysti tapahtua kun mustikan poimija jakaa niitä lapsillensa ja ehkä antaa muutaman ämpärillisen naapurilleen jne.

Käyttäjän JouniSalmi1 kuva
Jouni Salmi

Juuri hirvijahdista kotiin palanneena meinasin lentää perseelleni tästä alkuperäisestä kirjoituksesta.

-Ei näkynyt aamuisin Mirjameita metsissä hirviä etsimässä.
-Ei näkynyt Mirjameita siinä listassa, missä oli meidänkin hirviporukan maksusuoritukset valtiolle.
-Ei tullut Mirjamia junassakaan vastaan. Omilla kustannuksilla mentiin jälleen.
-Ei ollut Mirjamia hirvikokeessa tänäkään vuonna.
-Ei osallistunut Mirjami lihamaksuihin, mitä teurastajalta tuli.
-Ei satsannut Mirjami varusteisiin tänäkään vuonna.
-Ei käyttänyt Mirjami vuosilomiaan hirvijahteihin.
-Ei koostunut paikallinen mökinvuokraaja Mirjamin euroista tänäkään vuonna.
-Ei tienanneet muutkaan paikalliset yrittäjät Mirjamista.

Tuota listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Missä Mirjami sitten oli?
-Mirjami oli käsi ojossa...

Ps. Kirjoittamasi aivopierun voisit kohdentaa myös esim. lohien kalastukseen
merialueilla ja joissa. Siellä ne valtionlohet polskii ja vain osa niitä pyytää ja
maistaa. Ihan vinkkinä. Älä vielä odota graavia leipäsi päälle.

Käyttäjän UrpoTarkiainen kuva
Urpo Tarkiainen

Niin ostaa myydä tai metsästää itse. Hirvien jako. Kaksi viikonloppua metsässä yhteensä 14 tuntia. Hirven raahaaminen metsästä teurastaminen ja paloittelu viitisen tuntia. Koko kasa lihaa 5 kg per ukko, kenelle myisi kenellä olisi kapitaalia ostaa, Omakustannushinta lupineen lisensseineen ampumisdkokeineen pensoineen kilohinta heiluu jossakin 50 e ja satasen välimaastossa. Eikä sitä saa myydä antaa ilmaiseksi eikä tarjota kuin perheenjäsenille ja vierailleen, ellei tarkastuseläinlääkäri ole tutkinut ja ole teurastamo lupia. Tervetuloa mukaan ostan kaiken hirvenlihan mitä alle 20 e saa leikattuna ja huoliteltuna.

Käyttäjän pasiturkki kuva
Pasi Turkki

Jos nyt nykyiseen seuraani liittyisin uutena ja haluaisin hirvimetsälle maksuja tulisi seuraavasti:

Kertaluonteiset:
hirviporukan liittymismaksu 1400
ase 900
kiikari+jalat 800
seuran liittymismaksu 500
lihamyllyt+muut keittiövälineet 300
Aselupa+siihen liittyvät byrokratiat 150

Jokavuotiset:
ammuntaharjoittelu (pakollinen)+ kohdistukset ym. 150
polttoaineet em harjoitteluihin + jahdinaikainen 100
hirviosuusmaksu 70
seuran jäsenmaksu 50
Riistanhoitomaksu 35
Metsästäjän tutkinto 50
hirvikoe (jatkossa väh 3v. välein) 20
Yhteensä: 4525
Eli jos hyvässä tapauksessa saisin sinä kautena jopa 15 kg hirvenlihaa, niin kilohinnaksi tulee 302€ kyyllä tietty sillä hinnalla voin myydä jauhelihaakin.....

Kaj Granlund

Tätähän se on, mutta monet tässä blogissa kommentoineet henkilöt ovatkin niitä, jota koko ajan ovat toisten pöydässä pilkillä eivätkä halua tehdä / maksaa mistään itse.

Käyttäjän pasiturkki kuva
Pasi Turkki

Sitä vois verrata vaikka siihen, että jos kotipihallasi kasvatat perunaa, niin siitä pitäisi kerrostalossa asuville antaa puolet, koska heillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Käyttäjän TuomoPitsinki kuva
Tuomo Pitsinki

Tähän vielä lisäksi käytetty aika, eräänä syksynä laskettiin että matkoihin, talkoisiin, metsästykseen, lihojen paloitteluun ja siivoamiseen pakastuskuntoon meni yhteensä 4h/ kilo.
Silloin pakkaseen päätyi 25 kg, eli sadan tunnin työt.
Jotenkin ajatus siitä että rahalla myisin omaa lihaosuuttani on mahdoton. Joku vaihtokauppa voisi tulla kyseeseen...
Ulkoseinät pitäisi maalata...
maalari viikoksi ja palkaksi 10 kg lihaa, löytyykö innokkaita?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Minnekähän muuten blogisti häipyi, mahtoiko huomata että hirvenmetsästys ei menekään niin että mennään metsään, ammutaan heti hirvi ja paloitellaan se.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#104

"... että hirvenmetsästys ei menekään niin että mennään metsään, ammutaan heti hirvi ja paloitellaan se."

Näinhän se kuitenkin esimerkiksi Lapissa monessa paikoin edelleen tapahtuu. Hirvi paloitellaan maastossa ja kuljetetaan parhaassa tapauksessa naapurin maastokulkuneuvolla takaisin ihmisten ilmoille tai joskus jopa jalkapatikassa.

Käyttäjän TiinaMkinen kuva
Tiina Mäkinen

No siksi se siellä maastossa joskus paloitellaan, kun sitä ruhoa ei saada kokonaisena pois sieltä tiettömän taipaleen takaa. Eikä se hirvi niin vaan ole ammuttu kun metsään mennään. Ensin pitää löytää oikea hirvi, ja saada ampumatilaisuus. Sitten se vielä pitää ampua, ja siihen vaikuttaa aika monta tekijää pystyykö ampumaan edes. Mäkin haluisin muuten Tenon lohta, mutta sisäpiirikalastajat vaan syö ne itte perheensä kanssa.

Käyttäjän pasiturkki kuva
Pasi Turkki

Ei se kyllä ihan silleenkää mee että ku hyppää autosta ulos, saa ampua. On monta vkl, ettei ees nää hirveä. Lapista en osaa sanoa, mutta uskoisin, että siellä ku on väljemmät maat, nii sielläkin kuljetetaan se kaato konevoimalla lahtivajalle. Ei täällä etelässäkään tyhmiä olla. Kaadettu hirvi toki mönkkärillä vedetään tielle ja siitä kyytiin ja lahtivajalle. Kokonaisenako se pitäisi ihmisvoimin kantaa lahtivajalle?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #137

#137

"Lapista en osaa sanoa, mutta uskoisin, että siellä ku on väljemmät maat, nii sielläkin kuljetetaan se kaato konevoimalla lahtivajalle"

Lapissa hirveä metsästetään usein naakimalla tai parin miehen joukolla koiran kanssa tai vain muun samoilumetsästyksen ohessa.

Kaato voi tapahtua kymmenien kilometrien päässä tiestä, ilman sen tarkempia ennakkosuunnitelmia. Ampumamatkatkin ovat pitkiä, verrattuna etelän metsästykseen. Lahtivajaakaan ei välttämättä ole olemassa, joten hirvi voidaan joutua laittamaan lihoiksi jo kaadolla ja kuljettamaan paloitellut lihat lähimmälle tielle (konevoimalla, toivottavasti tai yrittää järjestää kuljetuksen tutuilla poromiehillä.)

Juha Sarja

Lasketaanpa hirvenlihan kilohintaa jota kertyy aloittelevalle hirvikoiramiehelle.
Koira tutka 800€
koiratutkan takia tarvittava puhelinliittymä 5€/kk x3kk = 15€
Ase+ kiikari, panokset 800€
Vhf puhelin+ lupa 400€
Viikonlopun aikana tulevat kilometrit hirvijahdin takia. 200km kulutus n.7l/100 tekee noin 20€ vkonloppu.Pyynti kestää 3kk eli 12x20=240€
Hirvilupamaksu 100€ johon sisältyy kämppä/nylkyvajamaksut.
Hirvimerkki 30€ Jos sattuu ensimmäisellä kerralla saamaan.
Jonkinlaiset hirviliivit/lakki/metsästysvaatteet 100€
Metsästyskortti/seurankortti 40€

Nämä kulut on alottelijalle ensimmäisenä vuotena..jos minä näitä kuluja vastaan saan alle 70kg lihaa luineen..Niin mitäpä meinaat moniko on valmis maksamaan sen kilohinnan jolla möisin? (n. 36€/kg luineen,josta puolet menee jauhelihaksi, + eläinlääkäri tarkastusmaksu) Ja jonkinmoisen arvon lasken myös sille,että nousen aamulla klo 6 jahtiin ja jahdista olen kotona ilta 9 mennessä riippuen siitä montako on saatu.
Että ei muutakuin tervetuloa hirviporukkaan..
Ja hyvin mielelläni laitan FB näytille saaliini ,jos sellainen tuuri käy viikonlopun aikaan.
Jos sitä ei kestä katsoa,niin siinä on sellainen väkänen josta saat sen pois...
ps. sähkö tulee pistorasiasta ja maito kaupasta ... Osa elää kasveilla,muttei se tarkoita sitä,että kaikkien pitäisi elää.

Käyttäjän VilleLaine kuva
Ville Laine

Mitäpä Mirjami, jos käväisisit vaikkapa Prismassa: Myynyt vajaan kuukauden hirvenlihaa: Sisäpaisti 29.90€/kg, sisäfile 55€/kg ja jauheliha n. 15€/kg. Tänä vuonna ollut hyvin myynnissä, aina ei. Viimeviikolla uusi erä mut vajaan 10€ kalliimpana, paitsi jauheliha. Tais eka erä olla Virolaista ja nyt kotimaista. Hyvää joka tapauksessa, juossut millä pelolla hyvänsä

Käyttäjän EeroManninen kuva
Eero Manninen

Miten ihminen voi olla noin vieraantunut todellisuudesta?
Esität totuuksina asioita joista et ilmiselvästikään ymmärrä yhtään mitään.
Et ymmärrä mitä on riistanhoito, mitä haittoja hirvistä olisi mikäli niitä ei metsästettäisi, et mitään hirviseurojen toiminnasta mutta tiedät kuitenkin että väärin on.
No, sainpa päivän naurut tästä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Seija Nylund, kiitokset kommenteistasi.

Käymämme keskustelu oli minun kohdallani riemukas ensiaskel kohti osallistuvan kansalaisen uraa. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän PerttuHMkel kuva
Perttu Mäkelä

Hei Mirjami,

Sen ajan mitä kirjoitustesi perusteella olet "pää vihreänä" käyttänyt FB:n ylimielisiksi kokemiesi lihapäivitysten parissa niin vinkin omaisesti rohkaisisin ensi kerralla kanavoimaan lihaisan intosi toisin.

Reippaalla mielellä ja Isolla fontilla vaan "HALUTAAN OSTAA HIRVENLIHAA" myynti -ja ostopalveluihin niin veikkaanpa voi yllätyksesi saada soppakattilasi tulille aiemmin ja vähemmällä vaivalla.

... ja jos vielä hirvihurmos hekumaa vailla niin voin auttaa - mitäs ruhon osaa saisi olla ja onko tarvetta turvalle tai sarville olkkariin tunnelmaa tuomaan ?

- oman elämänsä linkola

Juha-matti Halmes

Hirviseuran jäsenet maksavat kaatolupamaksut ("hirven liha maksu") & työstä koituvat kulut ja ennenkaikkea hoitavat kaiken työn. Toki voin minäkin lihaa myydä mutta hintakin on sitten niin suolainen,että halvemmaksi tulee mennä vaikka ravinteliin syömään valmiita hirvenliha pihviä. Nimittäin itselläni kuluu hirvijahdin aikana senverran paljon euroja,että ei puhettakaan,että myisin tuntemattomille maksamiani ja jahtaamiani lihoja TAPPIOLLA.
Lähisukulaiset ja läheiset ystävät ovat asia erikseen... Se kun ei ole vain,että se liha haetaan sieltä lahtivajalta. Vaan ensin ne hirvet on saatava kaadettua,suolistettua sitten roudattua lahtivajalle ja sen jälkeen nahkottaa jaa paloitella. Eli se vaatii työtunteja.... Itselläni on hyvä 2 vuotias hirvikoira jonka harjoittamiseen on kulunut pirusti aikaa,vaivaa ja rahaa...

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Tampereella on hirveä myynnissä monenlaisessa muodossa ainakin Kauppahallissa ja Sokos herkussa. Juuri perjantaina ostin. Tottakai se jotain maksaa, mutta jos nyt pari kertaa syksyn aika laittaa hirvenlihasta vaikkapa lihakeiton ja muutaman kerran palapaistia tai lihapullia niin ei tuosta kovin kummoista hintaa tule. Kahden keskiolutlaatkon hinnalla voi nelihenkinen perhe syödä hirvikeittoa kyllästymiseen saakka.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eilen illalla ja tänään aamulla söin hirvimakkaraa. Juuri äsken palapaistia, jossa puolet oli hirveä. Kaapissa näytti olevan muutama säilykepurkki hirvenlihaa. En metsästä, en omista metsästysmaita enkä maksanut mitään noista hirviherkusta. Kyllähän sen hirven makuun pääsee näinkin kunhan on vaan sopivia ystäviä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei siihen tarvitse edes ystäviä, meidän lähi k-marketin lihatiskillä myydään hirvenlihaa aika ajoin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ystävien arvo ei ole pelkästään ilmaisessa hirvenlihassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ystävien arvo ei ole pelkästään ilmaisessa hirvenlihassa.

Kai Taskinen

Teodoksi sulle rakas ystävä sitä ilmaista ja helposti saavuttua lihaa minaäkin nautin omistan 3 hirvikoiraa joista maksan pelkkiä vakuutusmaksuja noin 900 euroo per vuosi sekä joka 3vuosi koirien rokotukset noin 200 euroo siihen jos lisätään noin 100 euroo per kuukausi koirien täys rehu eli suomenkielellä raksut niin tule sitten keskustelemaan tästä halpuudesta yms . Ps. noi jutut ei sisällä eväitä eikä polttoaineita.hyvää jatkoo sinne kaupan liha tiskeille.

Antti Räsänen

On tää tosisaan epäreilua lihatkin menee itekseen leikattuna ja jauhettuina pakastimeen. Kirjoittaja on sosialisti.
Virosta saa ruhoja vitosen kilo kunhan ostaa ensin jahti paikan.

Leo Vallius

Sinne vaan Mirjami pusikkoon kylmään kykkimään ja ootteleen et hirvi tulis kohdalle että pääsisit ampumaan. Sitä ennen kuitenkin pitäis hankkia ase ja ammuksia, ja ainiin aseenkantolupa ja sitten vielä pitäisi maksaa lupamaksuja ja hankkia aseelle turvalliset säilytyspaikat ja maksella lisää viranomaismaksuja. Sitten päästä siihen seuraan, maksaa taas lisää jäsenmaksuja ja muita kuluja. Sitten metsästysvaatteet.. mitäs vielä. Harjotellakkin pitää jotta sinne pusikkoon kukaan sun seuraksi lähtee ja sekin maksaa. Ei ne ammukset ilmaisia ole.
Ja sitten jos satut siihen hirveen osumaan niin ei se itsekseen taikaiskusta siihen sun lautaselle lihaksi muutu. Sekin tuppaa maksamaan ellet itse sitä osaa lihoiksi pistää. Ja mitä tästä kaikesta jää jäljelle? Löisin vaikka vetoa että ERITTÄIN KALLISTA HIRVENLIHAA MUUTAMA HASSU KILO SUN PAKKASEEN.
Mutta onnea yritykseen. :)

Minna Hanén

En ymmärrä tätä mielipidettä :O Jos et syö lihaa, miksi ihmettelet hirvenlihan jakoa? Ja tässä mun mielipide, jos saisin päättää/toteuttaa unelmani niin söisin pelkästään riistalihaa! Ei tästä enempää, ettei tuu hirveetä älämölöä!

Käyttäjän JussiTurunen1 kuva
Jussi Turunen

Tämä kirjotus on kyllä paras trolli vähään aikaan! Tai ainakin toivon tämän olevan kirjoitettu ainoastaan hauskuuttamaan ihmisiä. Eikai kukaan lähde kritisoimaan asiaa, josta ei ilmiselvästi tiedä mitään?

Käyttäjän KirsiRantalaOsStenhammar kuva
Kirsi Rantala Os Stenhammar

Hän = persoonapronomini, joka on on varattu ihmisille.

Eläimistä puhuttaessa syödään sitä tai ei, käytetään pronomini muotoa se.

Käyttäjän KirsiRantalaOsStenhammar kuva
Kirsi Rantala Os Stenhammar

Hän = persoonapronomini, joka on on varattu ihmisille.

Eläimistä puhuttaessa syödään sitä tai ei, käytetään pronomini muotoa se.

Käyttäjän TommiPalola kuva
Tommi Palola

Mirjamihan on ihanan vihreä trolli <3

Riku Kaihola

Niin tässä vaiheessa ulkopuolisena voin todeta, että jokainen kommentti, jota tänne kirjotetaan vain pönkittää alkuperäisen kirjottajan statusta.Ei häntä kiinnosta hirvi asiat vaan hän tarkoituksella kirjoittaa keinokielisesti provosoiden muita kirjoittajia, jotta viestiketju jatkuu mahdollisimman pitkään.Joten olkaapa hyvät ja tajutkaa muut kommentoijat että tämä viestiketju on täyttä puppua ja provosointia.

Mihin perustan tämän väitteen?

Hirvenmetsästys, vaikkakin metsästyksestä kiinnostuneille on myös ilonlähde, ei ole mikään huviajelu kavereiden kanssa ympäri päissään keskellä metsää.Se ei ole ilmaista ,joten on omasta mielestäni perusteltua että metsästäjät siitä myöskin palkan saavat (lihan muodossa).

Onko hirvenmetsästys porukat sisäpiirejä?

On niin monta sisäpiiriä kuin on hirviporukkaakin ,mitä sitten.Ei tämä elämä mitään hyväntekeväisyyttä ole ollut koskaan vai onko?

Hirven metsästys on ihan tietoinen elämän tapa samalla lailla kuin maan viljelyskin.Sen motiivina toimii liha, jota hirvestä saadan, yhteyden pito muihin hirviporukassa oleviin ystäviin sekä hirvikannan rajoittaminen, jotta kaikkien kansalaisten ei tarvi juosta niiden hirvien perässä se haulikko kädessä ja maantiellä.

Kirjoittajalle!
Jos olet ihan oikeasti tuota mieltä etkä provoa vain omaa kirjoittaja-ja kriitikko-statustasi pönkittäen niin suosittelen käymään afrikassa katsomassa nälkää näkeviä lapsia, jotka antaisivat mitä tahansa pienestä palasta hirvenlihaa.Liha meille eurooppalaisille hyvissä oloissa asuville ihmisille on siunaus eikä vitsaus.Kirjoittajalla taitaa vain olla hieman liikaa mammonaa jos on vara olla valikoiva sen suhteen mitä suuhunsa pistää.

Loppukaneetti:Me ny möökkiis jo siitä!

Käyttäjän EeroNenonen1 kuva
Eero Nenonen

Tässä vähän lukemista siihen, miten helppoa on riistan lihan toimittaminen vähittäismyyntiin... se kun on elintarviketoimintaa. Alkutuotannon piiriin menee kokonaisena ja nylkemättömänä toimitettava ruho.

Eihän tuo voi niin vaikeaa olla...

https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/...

Kimmo Jämsä

Näemmä et tiedä metästyksestä yhtään mittää, vaan siitä en sinua syytä vaan siitä että syyllistät heitä jotka metsästävät ja heitä jotka saavat korvausta vastaan muutaman lahjan näiden hienojen ihmisten aktiivisuuden takia. Pahoittelen kun sinulla ei ole sellaisia tuttavia tai ystäviä jotka omalla kustannuksella ja vaivalla ottavat sinut huomioon!!!

Nyt Mirjamille tiedoksi että jos sie olet käyny ensin hakemassa metsästyskortin ja aseenhankkimisluvan joka vaatii metsästysseuraan kuulumisen ja haet siihen sitten metsästysluvan sekä ostat sen aseen millä sie tussuroit, on siulla menny jo useita satoja saati tonneja. Siihen päälle kun ostat patit siihen paska aseeseen ja maksat vielä metsästysmaista ja ajelet sinne vitun metsään monta kertaa ennenkuin saat edes jyvälle yhtäkään elikkoa niin siinä palaa taas satasia jopa tonneja, vaivasta puhumattakaan. Sen jälkeen roudaatte sen kaadetun ruhon paikalle missä sen saa paloitella ja kun ruhon osat on riiputettu ja jaettu niin siitä saa jokainen mehtuuseuran kaverit muutaman kymmentä kiloa lihhoo jos hyvin käy!! Eli laskee nyt mielessään tää paljonko siitä oikeasti jää per nuppi ja kun laskee niin voi pittää päänsä kiinni!!!

Jani Räsänen

Minä en ymmärtäny ollenkaan tuota Mirjamin pointtia? Lisäksi Mirjan ei näytä tietävän, saati ymmärtävän kirjoittamastaan asiasta yhtään mitään.

Vaikuttaa aika sekavalta, että vaaditaan hirvenlihaa yleiseen jakoon kansalaisten kesken, mutta ei kuitenkaan haluttaisi sallia lihansyöntiä? Täh? Ja itsehän en metästä hirveä, tulee liian kalliiksi ja on vaivaloista.

Terho Kela

Suomessa kaikilla kansalaisilla on oikeus osallistua hirvenmetsästykseen. Ensin hankit metsästyskortin, toiseksi hankit siihen soveltuvan aseen, kolmanneksi opettelet ampumaan, neljänneksi ammut hirvi kokeen, viidenneksi liityt seurueeseen tai seuraan, kuudenneksi olet lupa hakijana, seitsemänneksi maksat valtiolle hirvenkaato maksun. sitten pääset hirvimetsälle. Toimiva hirvikoira on, myös hyvä omistaa, jonka eletät vuodesta toiseen ja metsästät max. 3kk. Polttoainetta kuluu paljon kaikkeen tähän. Saat ehkä n. 10-50 kg lihaa kaiken vaivan näön palkaksi. Siitä vain metsästämään! Tervetuloa.

Käyttäjän joukomarkula1 kuva
Jouko Markula

Jollei kirjoittaja kuulu metsästysseuraan, ja tee jotain metsästyksen eteen, eli tee sitä hyödyllistä karsintaa syksyisin, ei tarvitse myöskään puuttua metsästäjien palkkioihin, eli itse lihanjakoon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanha kansa kertoi pa*kan olevan aina rattaassa.

Käyttäjän MarkoSalojrvi kuva
Marko Salojärvi

MOI!
Keskustelun avaajalle lähetän heti purkin luomuhirvenlihaa(Ilmaiseksi) niin voit nautiskella hyvästä lihasta ja miettiä mitä tietämättömyys tarkoittaa.
Äärimmäisen hyviä totuuksia tuli viestiketjussa julki.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Marko S., kiitos tarjouksestasi! Tietämättömyyteni palkinnoksi purkki luomuhirvenlihaa on kaunis ele. En itse kuitenkaan syö lihaa, joten voit sen lahjoittaa sotaveteraanille, jos lähipiirissäsi vielä hengailee.

Hyviä eräretkiä Sinulle!

Markku Mettänen

Mielenkiintoinen keskustelu, tuntui vain pari, kolme osallistujaa lämmittävän tunnelmaa tahallanko? Aloittajakin kommentoi hirvenmetsästystä niinkuin siitä jotain tietäisi ja sitten hävisi pittiavaruuteen. Sakarilta kysyisin montako kertaa olet ollut oulun- tai lapin läänissä hirvimetällä, kun sitä noin asiantuntevasti kommentoit. Jonkinlainen käsitys lapinalueen hirvenpyynnistä ja lihankin jaosta 35 vuoden pyyntikokemuksella. Kiitos henkilöille, jotka jaksoivat asiallisesti ja faktoihin perustuen pitää keskustelun tasoa korkeana, " asian tuntijoiden" vääriä mielikuvia korjaten. Toki turhaa työtä.

Timo Tolvanen

Ei se hyödytä vaikka sinulla on metsästys kortti, hirvi seuraan et pääse jos sinulla ei ole omaa maata jolla jahtia voisi suorittaa tälläisen kommentin olen kuullut. Eli seurat jakaa lihat keskenään tähän laki joka velvoittaisi seuran myymään jokun osuuden saalista.

Juha Mulari

Muutamille hyville tutuille annan hirvenlihaa ilmaiseksi ihan mielelläni. Kenellekään en myy, kun en ole kauppamiehiä. Ei tuo hirvijahti mitään salaseura toimintaa ole, kun julkisesti liikutaan hirvivermeet päällä. Kaikki meidät tunnistaa hirvenmetsästäjiksi. Eikä se hirvijahti ilmaista touhua ole, mutta en henno edes laskea, että miten paljon siihen euroja saan menemään, kun kaikki kulut otetaan huomioon. Uskon, että sen verran kuitenkin, ettei Mirjami sitä minulta oikealla hinnalla ostaisi. Metsästysseura järjestää sitten joka vuosi hirvirokan, jonne saa tulla maanomistajat ja metsästyseuran jäsenet syömään.

Käyttäjän PaulinaGrotenfelt kuva
Paulina Grotenfelt

Mitähän, jos alkaisit itse metsästää? Seuroissa on mukana naisiakin. Sitten pääsisit myös "saaliinjaolle"!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Paulina G., kiitos palautteestasi! Minusta ei metsästäjää saa, mutta luonnossa liikun omilla ehdoillani. Saalis ei kiinnosta lainkaan. Sen sijaan saalistan hienoja luontokohteita ja eläimiä kamerallani.

Miko Toivonen

Kyllä meillä ainakin myydään useempi lupa vuodessa joilla katetaan nylkyvajan kustannukset yms. en ole varma vieläkö on myymättä hirviä mutta jos en väärin muista niin aikuinen 10e/kg ja vasa 12e/kg

Tähtitaivas .

Metsästykseen käytettävän ajan, työn, atkakulujen ja varusteiden lisäksi joko seura tai sen jäsenet maksavat valtiolle rahana lupamaksut hirvien kaadosta. Lisäksi mikäli seuran jäsenistössä ei ole lihanleikkaajaa maksetaan palkkio erilliselle henkilöllö jokpalastelee ruhon. Lihan riiputtamiseen ja käsittelyyn tarvitaan asianmukaiset tilat, joiden rakentaminen ja varustelu maksaa myös. Miksi niiden henkilöiden, jotka maksavat ao. Kulut ja tekevät ison työn metsästyksessä pitäisi jakaa lihat ilmaisekI ulkopuolisille?

Mikael Tuokkola

Siis eikai tämä voi olla muuta kuin trolli???
Toivottavasti ei...

Tuomo Kirjalainen

Sinun tavastasi puhua luonnossa elävien eläinten käyttämisestä ravinnoksi ja metsästyksesta tulee mieleen Notinhamin seriffi.
Haluat viedä monelta ei kehä kolmosen sisäpuolella asuvalta pienen ravinnon lisänkin.
Metsästys on ollut ihmisen leipälaji jo melko pitkään.
Nykyinen yhteiskuntamalli on muuttanut sitä paljon.
Metsästäjiä on vain muutamia.
Ihmisiä jotka ylläpitävät erittäin tärkeää ja arvokasta taitoa.
Valitettavasti joukossa on myös ei kunniallisia metsästäjiä.
Mutta vain muutamia.
Niiden maine ei saa pilata meidän mainetta.
Mutta onhan jokaisella alalla mustia lampaita.
Metsästäjät ovat ehkä parhaiten perillä mitä luonnossa liikkuu.
Metsästäjä liikkuu siellä hiljaa ja seuraten mitä ympärillä tapahtuu.
Havannointikyky on kehittynyt.
Ja jos olet niin kiinnostunut riistan lihasta?
Suorita metsästystutkinto.
Hanki metsästykseen soveltuvat aseet.
Niin on myös olemassa Valtion maita, jonne voi mennä metsästämään, kun maksaa Valtiolle lupamaksut.
Niin ja sitten vielä tarvitaan ripaus onnea ja ennen kaikkea taitoa, että saat riistaa.
Ei sitä joka päivä onni potki.
Toisaalta kun väestön määrä koko ajan kasvaa.....?
Ei metsiemme luontaiset resurssit ole riittäneet vuosikymmeniin mahdollistamaan, että kaikille olisi mahdollista saada metsän antimia. :(
Ehdottaisinkin, että alkaisit puhumaan esim. ehkäisyvälineiden jakamisesta maailmalla.
Se on pallomme kannalta tärkeämpi, kuin kohdistaa sitä luonnon sääntöjen mukaan eläviin.
:)

Käyttäjän kantolajouni kuva
Jouni Kantola

Huhhuh. Okei, pyyhin kyyneleet silmiltäni. Ne olivat sekä ilon, että surun kyyneleitä.

Metsässä on monenlaisia elukoita, mutta ne eivät ole mitään kansallisomaisuutta. Ei yksikään lihatuotannon eläin ole kansallisomaisuutta. Eläimet ovat eläimiä ja me ihmiset olemme petoja eläinten joukossa.. tai sekasyöjiä. Vain kulttuuri erottaa meidät. Ja siitäkin voidaan kiistellä tässä intohimoisessa somen maailmassa.

Itse tykkään syödä lihaa. Mitä villimpää ja luonnonmukaisempaa, niin sitä parempaa ja vähemmän sitä tarvitsee maustaa. Kasvoin poronlihalla ja Tenojoen lohilla - siikaakin piti syödä. Lapsena tykkäsin kalastaa harria, eli harjusta, mikä oli lohikalana minusta parempaa, kuin Tenon lohi. Sitä ei voinut säilöä.

Hirvet. Nuo vapaana juoksevat metsien hevoset tai lehmät (kirjallinen syrjähdys), olivat enojeni tarjoamaa herkkua etelämmästä pohjoisesta, koska niitä ei pohjoisimmassa suomessa paljon näkynyt. Jos näkyi, niin en kantanut kaunaa hirviporukoiden mässäillessä sen lihaa. Perässä hiihtämällä niitä jahdattiin, kuten hyvin dominantteja naisia. Tyydyin poroon.

Sitä mitä tilaa, niin monesti saa. Se mitä toinen toinen tilaa, niin en vaadi saada haukkua hänen kanankoivestaan. Hän maksoi siitä koipipalasta vähän tai paljon -ehkä työllä ja tahdolla?

Arvostan metsästystä ja minusta on hienoa, että edes osa meistä rämäpäistä jaksaa ryynätä metsässä vielä kertausharjoituksien ulkopuolellakin. Ne jotka menevät metsään -maksoi, mitä maksoi- ja hankkivat proteiininsä pöytään selkähiellä, pitäkööt sen mitä ovat ansainneet.

Olemme luonteeltamme hyvin pitkälle metsästäjiä. Jos joku haluaa saalistaa lihansa, eikä syödä epäterveellistä shaibaa (lue: "kakkaa") tehotuotantolaitoksista, niin annan vihreimmän valoni, joka on hiipumassa. Sitä lihaa syödään syöjää kohden loppujen lopuksi aika vähän. Mutta se on onnellisen eläimen lihaa.

Okei, voi se olla kansallisomaisuuttamme, mutta sitä kerää ne, jotka ehtivät ja viitsivät. Niin on myös pääkallopaikkamme Helsinki. Sen tuottama kulttuuriperintö ja maahan tullut varanto ovat asioita, jotka pitäisi sitten jakaa tasaisemmin.

Runollisuuteni kirjoituksessani johtui vaan siitä, että olen hölmö ja tunteellinen. En tosin perusta faktojani mihinkään tunteelliseen rantantanttaan, kuten ketjun aloittaja.

Savustettu harri syödään lämpimänä. Älkää laittako jääkaappiin, koska se alkaa maistua traanille jo seuraavana päivänä.

Post scrictum. Kolmen perhon litkaan sain parhaillaan 2 harria yhtä aikaa :D

Käyttäjän kantolajouni kuva
Jouni Kantola

Huhhuh. Okei, pyyhin kyyneleet silmiltäni. Ne olivat sekä ilon, että surun kyyneleitä.

Metsässä on monenlaisia elukoita, mutta ne eivät ole mitään kansallisomaisuutta. Ei yksikään lihatuotannon eläin ole kansallisomaisuutta. Eläimet ovat eläimiä ja me ihmiset olemme petoja eläinten joukossa.. tai sekasyöjiä. Vain kulttuuri erottaa meidät. Ja siitäkin voidaan kiistellä tässä intohimoisessa somen maailmassa.

Itse tykkään syödä lihaa. Mitä villimpää ja luonnonmukaisempaa, niin sitä parempaa ja vähemmän sitä tarvitsee maustaa. Kasvoin poronlihalla ja Tenojoen lohilla - siikaakin piti syödä. Lapsena tykkäsin kalastaa harria, eli harjusta, mikä oli lohikalana minusta parempaa, kuin Tenon lohi. Sitä ei voinut säilöä.

Hirvet. Nuo vapaana juoksevat metsien hevoset tai lehmät (kirjallinen syrjähdys), olivat enojeni tarjoamaa herkkua etelämmästä pohjoisesta, koska niitä ei pohjoisimmassa suomessa paljon näkynyt. Jos näkyi, niin en kantanut kaunaa hirviporukoiden mässäillessä sen lihaa. Perässä hiihtämällä niitä jahdattiin, kuten hyvin dominantteja naisia. Tyydyin poroon.

Sitä mitä tilaa, niin monesti saa. Se mitä toinen toinen tilaa, niin en vaadi saada haukkua hänen kanankoivestaan. Hän maksoi siitä koipipalasta vähän tai paljon -ehkä työllä ja tahdolla?

Arvostan metsästystä ja minusta on hienoa, että edes osa meistä rämäpäistä jaksaa ryynätä metsässä vielä kertausharjoituksien ulkopuolellakin. Ne jotka menevät metsään -maksoi, mitä maksoi- ja hankkivat proteiininsä pöytään selkähiellä, pitäkööt sen mitä ovat ansainneet.

Olemme luonteeltamme hyvin pitkälle metsästäjiä. Jos joku haluaa saalistaa lihansa, eikä syödä epäterveellistä shaibaa (lue: "kakkaa") tehotuotantolaitoksista, niin annan vihreimmän valoni, joka on hiipumassa. Sitä lihaa syödään syöjää kohden loppujen lopuksi aika vähän. Mutta se on onnellisen eläimen lihaa.

Okei, voi se olla kansallisomaisuuttamme, mutta sitä kerää ne, jotka ehtivät ja viitsivät. Niin on myös pääkallopaikkamme Helsinki. Sen tuottama kulttuuriperintö ja maahan tullut varanto ovat asioita, jotka pitäisi sitten jakaa tasaisemmin.

Runollisuuteni kirjoituksessani johtui vaan siitä, että olen hölmö ja tunteellinen. En tosin perusta faktojani mihinkään tunteelliseen rantantanttaan, kuten ketjun aloittaja.

Savustettu harri syödään lämpimänä. Älkää laittako jääkaappiin, koska se alkaa maistua traanille jo seuraavana päivänä.

Post scrictum. Kolmen perhon litkaan sain parhaillaan 2 harria yhtä aikaa :D

Käyttäjän VisaLatvanen kuva
Visa Latvanen

Suomessa on lukematon määrä metsästysseuroja, jotka saavat vuosittain hirvien tappolupia x -määrän.
- Pitää paikkansa.

Hirvenliha on arvostettua, mutta saatavilla useimmiten vain seuran omien jäsenten perheille ja sukulaisille.
- Pitää paikkansa, perustuu metsästysmaiden maanomistusoikeuteen.

Hirviseurueet juhlivat tapoillaan mm. FB:n sivuilla.
- Tapoilla... Nyt alkoi provokaatio. Samalla tavoin kuin sinäkin voisin juhlia lintujen ruokinnalla FB-sivuillasi, harrastuksia molemmat. Eikä mielipideasioista sovi kiistellä, eihän?

Hirvet ovat kuitenkin yleiskansallista omaisuutta. Miksi hirvenlihojen jakaminen on salainen operaatio?
- Jakaminen perustuu hirviporukan jako-osuuksien määrään, joka taas perustuu maksuun, jonka kustakin jako-osuudesta saa maksaa. Jako-osuuden saa yleisesti seuran jäsen, jolla on omistuksessa maita metsästysseuran alueella. HIRVET EIVÄT OLE KENENKÄÄN OMAISUUTTA! Vaan niiden kantaa säädellään metsästyksen avulla. Ja tästä päättää riistanhoitoyhdistykset, jotka tarkkailevat ja säätelevät Suomen riistakantoja.

Kansalaiset, jotka haluaisivat hirvenlihasta nauttia, eivät sitä saa, sillä metsästysseurat pitävät huolen, että lihat jaetaan metsästysseuran sisäpiirille.
- Tämä kommentti puhaltaa muutaman metrin hiusrajan yläpuolelta. Niinkuin aiemmissa kommenteissa mainittiin niin kyllä sitä on saatavilla.

Seuraava "puheenvuoro" jonka kirjoittaja käyttää, yksi vinkki:
- Kirjoita vain asioista, joista oikeasti tiedät ja ymmärrät. Provosoit ihmisiä turhaan ja annat väärää informaatiota ihmisille, jotka lukevat vain sinun "puheenvuorosi" eivätkä välttämättä kommetteja siihen liittyen. Tai jos kirjoitat ja otat kantaa, argumentoi faktatiedolla. Monen ihmisen aikaa meni hukkaan tässäkin ketjussa yhden ihmisen tietämättömyyden vuoksi.

Mutta sanotaanko näin, että äärimmäisen koomista luettavaa. Ihan vedet silmissä nauroin.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Mielenkiintoinen blogi, joka keräsi runsaasti kommentteja. Mielestäni blogisti täytti kaikki hyvän bloggauksen kriteerit (1-5), onnistui erinomaisesti tarkoituksessaan ja herätti keskustelua. 5500+ FB -jakoa :)

Kerrataanpa vielä onnistuneen bloggauksen perusasiat:

1. Kirjoita aiheesta, joka on heti ajatuksia herättävä

2. Kirjoita tuoreella tavalla ja luo uusia näkemyksiä.

3. Rajaa blogin aihe tarkasti. Tärkeintä on, että blogisti itse suhtautuu aiheeseen intohimoisesti.

4. Mieti, kenelle kirjoitat. Blogin tulee vedota kohderyhmäänsä. Aihetta tulee käsitellä siten, että se herättää ajatuksia ja keskustelua kohderyhmässään.

5. Muotoile blogista helposti luettava. Teksti ei saa näyttää pitkältä ja monimutkaiselta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sakari S., kiitos lämmittävästä palautteestasi!

Näinhän epäluulot ja asenteet murtuvat. On osuttava maaliin. Nyt se tapahtui - varmaan myös Puheenvuoropalsta sai kenties uusia kirjoittajia, vaikka itselläni ei mitään taka-ajatuksia ollut. Olen sydämestäni aina heikomman puolella - sille ei mitään voi.

Tommi Pollari

Huono trolli. Älkää vaivautuko enää lukemaan tätä.

Käyttäjän TuomasKoskimaa kuva
Tuomas Koskimaa

Hohhoijaa kuinka ihminen osaa olla .. :D paljastu mirjamin taka-ajatus tässäkin. Eli liha ei oikeesti kiinnosta vaan se että tässä ammutaan eläintä.:Dja jos se liha kiinnostaa niin käy sama prosessi läpi kun kaikk8 muutkin ja näe vaivaa asian eteen sen sijaan että huutelet täällä ja itket kuin lapsi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sydämellinen kiitokseni kaikille kommentoijille!

Olen surullinen, jos aihe tuotti teille suurta mielipahaa.

Lopulta kuitenkin olemme samalla viivalla. Minä viisaampi hirvenmetsästyksen saloista ja te hyvät kirjoittajat, saitte purkaa mieltänne. Monet palautteet kun sisälsivät solvaustakin, mutta annan anteeksi.

Onneksi asiat kuitenkin tässä ovat selvittelyn kohteina - me ihmiset elämme aina omien asenteidemme, epäluulojemme ja harmiemme kanssa.

Hyviä erätaipaleita - suomalainen luonto on juhlaa!

olli Syrjänen

Eli haluaisit että kun hirviporukka kaataa hirven, otettaisiin se heiltä pois ja laitettaisiin paikalliseen S-Markettiin myyntiin? Jos homma pelaisi näin niin miksi kukaan enään metsästäisi? Ja kaikkihan tietää mitä tapahtuu jos hirvien metsästys lopetetaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Olli, S., Miksi itse metsästät?

olli Syrjänen

Koska pidän luonnossa liikkumisesta ja riistan mausta. Jos asiat tehtäisiin sinun mielesi mukaan, enkä saisi syödä itse pyytämääni riistaa niin en silloin myöskään metsästäisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset